Suzbijanje diskriminacije

Medium_img_2503_-_copy

Sužavanje prostora slobode govora

Povodom pravomoćne presude protiv Zagreb Pridea koja je samo posljednji u nizu udaraca na slobodu govora u Hrvatskoj, danas je održana konferencija za novinare u Hrvatskom novinarskom društvu. O sužavanju prostora slobode govora, cenzuri medija i urušavanju sustava zaštite ljudskih prava u tom kontekstu govorili su Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Vesna Alaburić, odvjetnica; Marko Jurčić, Zagreb Pride udruženje; Sandra Benčić, Centar za mirovne studije i Nataša Bijelić, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Medium_10405292_844061875688450_8786373369978053509_n

Humanitarna večer u čast Milice Miladinović

Centar za mirovne studije, Srpski demokratski forum, Građanski odbor za ljudska prava i organizacije okupljene u Kući ljudskih prava, pozivaju vas da se odazovete na humanitarnu večeru u petak, 12. lipnja 2015. s početkom u 19 sati, u prostoru Srpskog demokratskog foruma u Draškovićevoj 25 u Zagrebu, na kojoj ćemo proslaviti sretno okončanje spora Milice Miladinović i Republike Hrvatske, odnosno činjenicu da je Milica nakon 15 godina borbe napokon dobila svoj stan u zamjenu za kuću koja joj je bila oduzeta za vrijeme dok je bila u izbjeglištvu i dana na korištenje privremenom korisniku koji ju je u potpunosti uništio. 

Medium_izvjestaj3

Poražavajuće stanje ljudskih prava, ali snaga se krije u svima nama

Stanje ljudskih prava u 2014. godini nije se značajnije poboljšalo – politički kontekst je ostao jednako loš, s naslijeđenim problemima i unatoč skromnim bljeskovima nije došlo do mijenjanja političke paradigme. I dalje su na snazi stare podjele kojima pridonose stari simboli i narativi dok sve više ljudi zbog dugotrajne gospodarske krize ulazi u zonu apsolutnog siromaštva, a vlast i političari općenito ne žele se suočiti s tim problemom, niti ga rješavati na sustavan i konstruktivan način – upozoreno je na predstavljanju Godišnjeg izvještaja o stanju ljudskih prava u RH za prošlu godinu u Kući ljudskih prava.

Medium_enar

47.210 rasistički motiviranih zločina previše

Organizacije civilnog društva iz Europske unije izvjestile su o porastu rasističkih zločina u 2013. godini, posebice protiv crnaca i Azijata, Roma, Židova i muslimana - ili onih koji su tako percipirani. Izvještaj o rasistički motiviranom nasilju u Europi objavila je i mreža ENAR (European Network Against Racism), a u pisanju izvještaja sudjelovao i Centar za mirovne studije. Ukupno je službeno zabilježeno 47 210 rasističkih zločina, ali to je samo vrh sante leda, jer mnoge države članice EU ne bilježe i ne izvještavaju o rasno motiviranim zločinima.

Medium_monika_mayrhofer__institut_ludwig_boltzman

Prikupljanjem podataka protiv diskriminacije

Sustavno prikupljanje kvalitetnih podataka o položaju marginaliziranih društvenih skupina u svim područjima društvenog života, poput rada i zapošljavanja, socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja, pravosuđa, nužan je preduvjet za oblikovanje i provedbu mjera koje će donijeti održiv pomak prema stvarnoj jednakosti svih građana Hrvatske, bez obzira na rasu, etničko podrijetlo, spol, seksualnu orijentaciju, invaliditet ili neke druge karakteristike – glavna je poruka prvog dana dvodnevne konferencije „Prikupljanje podataka o (ne)jednakosti“ koju organizira Centar za mirovne studije.

Medium_diskriminacija

Prikupljanje podataka o (ne)jednakosti

Kako bi potaknuo raspravu o perspektivama poboljšanja prikupljanja podataka u području suzbijanja diskriminacije i zaštite ljudskih prava, koja bi u budućnosti mogla rezultirati i kvalitetnijim javnim politikama u ovome području, Centar za mirovne studije organizira konferenciju "Prikupljanje podataka o (ne)jednakosti" u utorak, 5. svibnja i u srijedu, 6. svibnja u Zagrebu.

Medium_milica_miladinovic_3

Slučaj Milice Miladinović - 15 godina borbe za vlastiti dom

Nakon 15 godina borbe za vlastitu imovinu zbog sustavne diskriminacije i nefunkcionirajuće pravne države, Milica Miladinović danas je napokon dobila svoj stan. Centar za mirovne studije tim povodom čestita Milici na novom domu, no istovremeno upozorava da je kroz cijeli proces došlo do velike, ne samo materijalne, već i nematerijalne štete uzrokovane etničkom diskriminacijom, neučinkovitom administracijom te ostacima konzervativnih politika iz 90-ih. 

Medium_cms-logo

Osnaživanje mladih za borbu protiv diskriminacije!

Trening organiziraju Mreža mladih Hrvatske (MMH) i Centar za mirovne studije (CMS) a namijenjen je mladima iz organizacija koje su članice Mreže mladih Hrvatske. Cilj treninga je upoznavanje sudionika/ca s konceptom nediskriminacije to jest, želimo da dobijete znanja o tome što možete učiniti u svojim lokalnim zajednicama da pridonesete smanjenju podjela: na bogate, siromašne, mlade, stare, rokere i one koji idu na narodnjake, cure koje vole cure i dečke koji vole cure.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.