-->

Suzbijanje diskriminacije

Medium_informativni__tand_na_cvjetnom_trgu_u_zagrebu_o_govoru_mr_nje

“Ubij Srbina; Pedere u logore…” - Jeste li primijetili ove parole?

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u znak sjećanja na Kristalnu noć iz 1938. godine, Mreža mladih Hrvatske i Centar za mirovne studije te partnerske organizacije iz drugih gradova organizirali su niz aktivnosti u subotu 7. studenog pod krovnim nazivom „Govor mržnje možete prikriti – ali tragovi ostaju“. Antifašizam danas je borba za ravnopravnost i solidarnost u društvu i svaki otpor ustaljenim dogmama i praksama koje izazivaju podjele na bilo kojoj osnovi unutar zajednice, ali prema drugim zajednicama. 

Medium_volunteering_hands

Rasizam i ksenofobija: za izbjegličku i etničku jednakost

Projekt „Racism and Xenophobia: For Refugee and Ethnic Equality (RAX FREE)“ provodi Centar za mirovne studije u suradnji s partnerskim organizacijama – Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu – Centrom za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM) i Društvom Afrikanaca u Hrvatskoj (DAH). Ciljevi Centra za mirovne studije u okviru ovog projekta odnose se na afirmiranje organizacija civilnog društva kao ravnopravnih partnera u osiguranju konzistentnog provođenja ljudskih prava kroz suradnju i razmjenu znanja između istraživačkih institucija i organizacija civilnog društva. 

Medium_img_2503_-_copy

Sužavanje prostora slobode govora

Povodom pravomoćne presude protiv Zagreb Pridea koja je samo posljednji u nizu udaraca na slobodu govora u Hrvatskoj, danas je održana konferencija za novinare u Hrvatskom novinarskom društvu. O sužavanju prostora slobode govora, cenzuri medija i urušavanju sustava zaštite ljudskih prava u tom kontekstu govorili su Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Vesna Alaburić, odvjetnica; Marko Jurčić, Zagreb Pride udruženje; Sandra Benčić, Centar za mirovne studije i Nataša Bijelić, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Medium_10405292_844061875688450_8786373369978053509_n

Humanitarna večer u čast Milice Miladinović

Centar za mirovne studije, Srpski demokratski forum, Građanski odbor za ljudska prava i organizacije okupljene u Kući ljudskih prava, pozivaju vas da se odazovete na humanitarnu večeru u petak, 12. lipnja 2015. s početkom u 19 sati, u prostoru Srpskog demokratskog foruma u Draškovićevoj 25 u Zagrebu, na kojoj ćemo proslaviti sretno okončanje spora Milice Miladinović i Republike Hrvatske, odnosno činjenicu da je Milica nakon 15 godina borbe napokon dobila svoj stan u zamjenu za kuću koja joj je bila oduzeta za vrijeme dok je bila u izbjeglištvu i dana na korištenje privremenom korisniku koji ju je u potpunosti uništio. 

Medium_izvjestaj3

Poražavajuće stanje ljudskih prava, ali snaga se krije u svima nama

Stanje ljudskih prava u 2014. godini nije se značajnije poboljšalo – politički kontekst je ostao jednako loš, s naslijeđenim problemima i unatoč skromnim bljeskovima nije došlo do mijenjanja političke paradigme. I dalje su na snazi stare podjele kojima pridonose stari simboli i narativi dok sve više ljudi zbog dugotrajne gospodarske krize ulazi u zonu apsolutnog siromaštva, a vlast i političari općenito ne žele se suočiti s tim problemom, niti ga rješavati na sustavan i konstruktivan način – upozoreno je na predstavljanju Godišnjeg izvještaja o stanju ljudskih prava u RH za prošlu godinu u Kući ljudskih prava.

Medium_enar

47.210 rasistički motiviranih zločina previše

Organizacije civilnog društva iz Europske unije izvjestile su o porastu rasističkih zločina u 2013. godini, posebice protiv crnaca i Azijata, Roma, Židova i muslimana - ili onih koji su tako percipirani. Izvještaj o rasistički motiviranom nasilju u Europi objavila je i mreža ENAR (European Network Against Racism), a u pisanju izvještaja sudjelovao i Centar za mirovne studije. Ukupno je službeno zabilježeno 47 210 rasističkih zločina, ali to je samo vrh sante leda, jer mnoge države članice EU ne bilježe i ne izvještavaju o rasno motiviranim zločinima.

Medium_monika_mayrhofer__institut_ludwig_boltzman

Prikupljanjem podataka protiv diskriminacije

Sustavno prikupljanje kvalitetnih podataka o položaju marginaliziranih društvenih skupina u svim područjima društvenog života, poput rada i zapošljavanja, socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja, pravosuđa, nužan je preduvjet za oblikovanje i provedbu mjera koje će donijeti održiv pomak prema stvarnoj jednakosti svih građana Hrvatske, bez obzira na rasu, etničko podrijetlo, spol, seksualnu orijentaciju, invaliditet ili neke druge karakteristike – glavna je poruka prvog dana dvodnevne konferencije „Prikupljanje podataka o (ne)jednakosti“ koju organizira Centar za mirovne studije.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.