Centar za mirovne studije - 25 godina

Large_naslovna_lenta

Pred vama je lenta kojom predstavljamo najupečatljivije događaje iz bliže i dalje prošlosti organizacije. Njome želimo podsjetiti pratitelje našeg rada, članstvo, suradnike i prijatelje na aktivnosti koje smo zajedno ostvarili i ostaviti trajni zapis o našem radu. Lenta je alat kojeg ćemo u narednim godinama dodatno razvijati i nadamo se da će biti korisna i zabavna svima.

Centar za mirovne studije (CMS) se od svog osnutka do danas kontinuirano mijenjao, odgovarajući na društvene probleme koje smo detektirali u društvu. Ljudi koji su na razne načine sudjelovali u njegovom radu, definirali smo njegove aktivnosti i razvoj. Ova lenta naš je pokušaj da njihov doprinos ostane zapisan, a rad organizacije predstavljen u jednostavnoj formi na jednom mjestu.

 

Centar za mirovne studije izrastao je iz različitih oblika izravne izgradnje mira u zapadnoj Slavoniji (Volonterski projekt Pakrac, 1993.-1997.), gdje se 1996. godine prvi put i razgovaralo o osnivanju organizacije, a formalno je osnovan godinu kasnije. Organizacija smo civilnog društva koja štiti ljudska prava i teži društvenoj promjeni temeljenoj na vrijednostima demokracije, antifašizma, nenasilja, mirotvorstva, solidarnosti i jednakosti koristeći aktivizam, obrazovanje, istraživanje, zagovaranje i direktnu podršku. Radimo sa zajednicama, inicijativama, organizacijama, medijima, institucijama i pojedincima u Hrvatskoj i međunarodno. Naša vizija je solidarno, otvoreno i nenasilno društvo čije institucije omogućavaju mir, socijalnu sigurnost, političku i ekonomsku jednakost te slobodu svih ljudi, a članovi  članovi društva aktivno sudjeluju u donošenju odluka, upravljanju javnim dobrima i razvoju svojih zajednica, vodeći računa o ravnoteži između vlastitog postojanja i okoliša.

 

Prvi unosi u ovoj lenti preuzeti su iz knjige “Centar za mirovne studije - prvih petnaest”, a oni sežu do 2014. godine. Daljnji unosi temeljeni su na godišnjim izvještajima o radu Centra za mirovne studije i sjećanjima članova/ica organizacije.

 

Opisi događaja u lenti pred vama ne predstavljaju sve što se ikad dogodilo u povijesti Centra za mirovne studije, već ono što smo odlučile izdvojiti ili čega smo se uspjele prisjetiti iz obimne povijesti rada naše organizacije. Ako je nešto izostavljeno, nije bilo namjerno i nemojte nam to uzeti za zlo. Lentu vidimo kao alat u nastajanju i razvoju i rado ćemo ju dopunjavati novim budućim aktivnostima, kao i onim iz prošlog vremena o kojima u ovom trenutku imamo malo materijala u digitalnom obliku. Zato ovu lentu uzmite i kao poziv na sudjelovanje te ukoliko imate informacije o određenim događanjima (posebno u ranim fazama rada Centra za mirovne studije) poput datuma događanja ili multimedije (fotografije, video zapisi i sl.), javite nam se da ih uključimo u ovaj prikaz rada i razvoja Centra za mirovne studije.

Niz intervjua koje donosimo u lenti pripremili su i za lentu snimili sudionice Mirovnih studija 2022 u sklopu mentorske grupe “25 godina Centra za mirovne studije”: Donat Radas, Dora Matić, Lana Krajačić, Matea Burigo i Senna Šimek. Hvala!

Također, hvala i svima koji su sudjelovali u dodavanju zapisa pred vama i kreiranju ove lente: Cvijeti Senta, Ivi Zenzerović Šloser, Lovorki Šošić, Lucija Mulalić i Sari Lalić.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.