Suzbijanje diskriminacije

Medium_zsd_kampanja_2

Izvještaj o rasizmu i ksenofobiji u Hrvatskoj, za 2015. godinu

I u 2016. godini Centar za mirovne studije objavio je Izvještaj o rasizmu i ksenofobiji za 2015. godinu u kojemu dajemo pregled aktivnosti (posebice programa borbe protiv rasizma i ksenofobije) kojima smo se dotaknuli tema govora mržnje odnosno, javnog poticanja na mržnju i nasilje te tema diskriminacije, integracije i izbjegličke krize u drugoj polovici 2015. godine.

Medium_image001

Kako se boriti protiv zločina iz mržnje?

Svakodnevno, nažalost, svjedočimo zločinima iz mržnje prema vjerskim manjinama i izbjeglicama diljem cijele Europske unije. Kao odgovor na to, Agencija EU za temeljna ljudska prava danas je objavila zbornik dobrih praksi o tome kako se boriti protiv zločina iz mržnje iz različitih zemalja EU.

Medium_informativni__tand_na_cvjetnom_trgu_u_zagrebu_o_govoru_mr_nje

“Ubij Srbina; Pedere u logore…” - Jeste li primijetili ove parole?

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u znak sjećanja na Kristalnu noć iz 1938. godine, Mreža mladih Hrvatske i Centar za mirovne studije te partnerske organizacije iz drugih gradova organizirali su niz aktivnosti u subotu 7. studenog pod krovnim nazivom „Govor mržnje možete prikriti – ali tragovi ostaju“. Antifašizam danas je borba za ravnopravnost i solidarnost u društvu i svaki otpor ustaljenim dogmama i praksama koje izazivaju podjele na bilo kojoj osnovi unutar zajednice, ali prema drugim zajednicama. 

Medium_volunteering_hands

Rasizam i ksenofobija: za izbjegličku i etničku jednakost

Projekt „Racism and Xenophobia: For Refugee and Ethnic Equality (RAX FREE)“ provodi Centar za mirovne studije u suradnji s partnerskim organizacijama – Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu – Centrom za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM) i Društvom Afrikanaca u Hrvatskoj (DAH). Ciljevi Centra za mirovne studije u okviru ovog projekta odnose se na afirmiranje organizacija civilnog društva kao ravnopravnih partnera u osiguranju konzistentnog provođenja ljudskih prava kroz suradnju i razmjenu znanja između istraživačkih institucija i organizacija civilnog društva. 

Medium_img_2503_-_copy

Sužavanje prostora slobode govora

Povodom pravomoćne presude protiv Zagreb Pridea koja je samo posljednji u nizu udaraca na slobodu govora u Hrvatskoj, danas je održana konferencija za novinare u Hrvatskom novinarskom društvu. O sužavanju prostora slobode govora, cenzuri medija i urušavanju sustava zaštite ljudskih prava u tom kontekstu govorili su Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Vesna Alaburić, odvjetnica; Marko Jurčić, Zagreb Pride udruženje; Sandra Benčić, Centar za mirovne studije i Nataša Bijelić, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.