Policija/ Ministarstvo unutarnjih poslova RH

Medium_mup_policija

Otvoreno pismo Ministarstvu unutarnjih poslova povodom očitovanja na optužbe nasilnog postupanja policije prema izbjeglicama, među kojima su i djeca bez pratnje

Poštovani,

Nastavno na priopćenje koje je Centar za mirovne studije objavio u petak 26. svibnja te konferenciju za medije Inicijative Dobrodošli i udruge Are You Syrious održane 29. svibnja o nasilnom postupanju policije prema izbjeglicama, a posebice prema djeci bez pratnje kao iznimno ranjivoj skupini – skrećemo pozornost na jučerašnje priopćenje Ravnateljstva policije u kojemu se navodi kako rukovoditeljstvo policije ne stoji iza nasilnih postupanja policijskih službenika te da će sve prijavljene postupke istražiti i sankcionirati. 

Medium_60970653-sabor-glasanje

Komentari CMS-a na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji

Centar za mirovne studije dostavio je saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Odboru za unutarnje poslove i nacionalnu sigurnost komentare na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji, s konačnim prijedlogom zakona. Još jednom izražavamo našu zabrinutost da predloženi model nadzora neće udovoljiti potrebama građana za neovisnim i učinkovitim nadzorom policije. Podsjećamo uvažene zastupnike i zastupnice kako smo nedavno svjedočili manjku kvalitetnih prijava za članove i zamjenike članova Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti. Držimo da je do toga došlo, kao što smo i upozoravali, što je i to Vijeće zamišljeno na način da nema adekvatne ovlasti niti jasne kriterije za rad u Vijeću. Kako se ta pogreška ne bi ponovila i sa ovim Povjerenstvom, apeliramo uvažene zastupnike i zastupnice da prihvate naše prijedloge.

Medium_stop_policija

MUP ponavlja grešku i zbunjuje građane

Članovi/ce saborskog Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pritužili su se ovaj tjedan zbog loše kvalitete prijava kandidata za članstvo u Vijeću za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti. Centar za mirovne studije (CMS) je u nekoliko navrata upozoravao MUP da predloženi model nije dobar te da neće zaštiti građane od potencijalnih povreda ljudskih prava policije prilikom korištenja tajnih mjera koje policija primjenjuje nad građanima.

Danas je na sjednici Vladi usvojen prijedlog izmjena Zakona o policiji koji predviđa osnivanje dodatnih povjerenstava građanskog nadzora, čiji je cilj zaštiti građane od moguće zlouporabe drugih policijskih ovlasti. 

Medium_large_policija-stop-01-635x355

Saborski Odbor dostavio imena kandidata za članove Vijeća za građanski nadzor policije

Nakon reakcije CMS-a zbog neobjavljenih podataka o kandidata/kinja za članove/ice Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost je danas (17. veljače) u 13h dostavio imena kandidata/kinja kao i njihove životopise. u kojima su neki podaci ostali zaštićeni u skladu s preporukom Agencije za zaštitu podataka. 

Medium_policija-pod-povecalom

Zašto u Saboru taje podatke o kandidatima za građanski nadzor nad policijom?

Prošlo je više od dva mjeseca otkako je Centar za mirovne studije (CMS) zatražio od saborskoga Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost objavu imena kandidata/kinja za članove/ice Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti.

Nakon što su se oglušili na naš zahtjev, kao i na zahtjev Povjerenice za informiranje, saborski Odbor ignorira i mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka, koja je dala naputak da je moguće objaviti samo one informacije koje su navedene u javnom pozivu za ispunjenje uvjeta iz natječaja.

Medium_130115165027-mexico-guns-destroyed-story-top

CMS za oštrije kontrole prije izdavanja dozvole za nošenje oružja

Centar za mirovne studije se uključio u javnu raspravu o zakonima koji reguliraju uporabu i nošenje oružja te korištenje eksplozivnih sredstava. Naš stav je da je potrebno uvesti znatno oštrije kontrole prije izdavanja dozvola za nošenje oružja "zbog vlastite sigurnosti". Držimo, da je u procjene osoba koje žele imati oružje, potrebno uključitit psihologe kao i drastično pojačati kazne za one koje krše zakon.

Podržali smo i prijedlog Prijatelja životinja za uvođenjem zabrane korištenja pirotehničkih sredstava tijekom čitave godine. Idući potez ja na MUP-u.