I POLICAJCI UPOZORAVAJU NA NASILNA I ILEGALNA PROTJERIVANJA Sustav puca po šavovima

Large_no_na-akcija-inicijative-dobrodo_li-5-1024x683

Pučka pravobraniteljica jučer je objavila anonimnu pritužbu službenika granične policije o sustavnim nezakonitim postupanjima koje provodi hrvatska policija. I dok brojne domaće i međunarodne organizacije, institucije i mediji već nekoliko godina upozoravaju na takve prakse, ovo je prva javna potvrda takvih postupanja od policijskih službenika na terenu koji su u njih direktno uključeni. 

 

Pritužba je objavljena nakon što je prošloga tjedna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za švicarsku televiziju izjavila kako se u Hrvatskoj događa praksa ilegalnih protjerivanja (pushbacks) uz uporabu “malo sile”, a o čemu se MUP, unatoč zahtjevima, još uvijek nije očitovao.

Činjenica da pučka pravobraniteljica, opunomoćenica Hrvatskoga sabora za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda, nakon zatražene istrage od DORH-a nije dobila povratne informacije, a odgovor nije dobila ni od Hrvatskog sabora i saborskih odbora kojima se obratila govori o tome da je vladavina prava u Republici Hrvatskoj ozbiljno narušena. Da stvari budu gore, pučka pravobraniteljica već mjesecima upozorava da joj se uskraćuje pristup podacima o postupanju prema migrantima, koji joj zakonski moraju biti na raspolaganju. 

Više od dvije godine Centar za mirovne studije i druge organizacije te institucije upozoravaju da se ilegalnim postupanjima narušavaju prava izbjeglica, a pritužba policajaca pokazuje i kako se narušava dostojanstvo te krše radnička i ljudska prava policijskih službenika koji su primorani suprotno svojim uvjerenjima štetiti drugim ljudima i kršiti zakone koje bi trebali štititi i provoditi. 

Pri tome posebno zabrinjavaju navodi policajaca kako naredbe za ilegalna protjerivanje dolaze od njihovih nadređenih i da bi njihovo odbijanje rezultiralo gubitkom posla, pa su jedini izlaz iz ove situacije našli u anonimnoj pritužbi pučkoj pravobraniteljici. Taj nedostatak povjerenja jasno nam pokazuje kako sustav puca po šavovima i da je ovakva situacija neprihvatljiva te neodrživa: nitko se zbog odbijanja nezakonite naredbe i upozoravanja na takve prakse ne bi trebao bojati za svoj status i položaj. Naime, Zakon o policijskim poslovima i ovlastima predviđa da policijski službenik mora odbiti izvršiti nalog ili naredbu za koje je očito da se njima vrši kazneno djelo, o čemu treba izvijestiti višeg nadređenog, višeg državnog odvjetnika, predsjednika suda ili čelnika drugog nadležnog tijela.

O ovoj se pritužbi, kao i dosadašnjim pritužbama, mora provesti neovisna i učinkovita istraga, a nezakonita postupanja se moraju zaustaviti i sankcionirati. Čelni ljudi MUP-a, Ravnateljstva policije i konkretnih policijskih uprava moraju snositi političku i zakonsku odgovornost. Zašto nasilne i ilegalne prakse nisu razlog za smjenu odgovornih dužnosnika i službenika? Hrvatskoj je potrebna korjenita rekonstrukcija Vlade i sustava, daleko temeljitija od one koja se najavljuje. 

 

Foto: Inicijativa Dobrodošli


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.