Snimke tribina i javnih predavanja

Medium_cover_neil_datta

Tribina u organizaciji CMS-a i partnera: Europski fundamentalizam protiv ljudskih prava

Tko su fundamentalističke kršćanske grupe u Europi? Odakle dolaze? Kako su umrežene? kako se financiraju? kakve su njihove veze s katoličkom ili pravoslavnom crkvom? U kakvom su odnosu s tradicionalnim konzervativnim strankama, a u kakvom s neo-nacističkim pokretima? Na ova pitanja odgovara Neil datta, jedan od najupućenijih istraživača neo-konzervativnog pokreta u Europi.

Medium_img_0266_-_copy

Socijalizam na izmaku

U sklopu izložbe Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988.-1991.  u zagrebačkoj Galeriji Nova 6. listopada organiziran je panel Socijalizam na izmaku. U organizaciji Centra za mirovne studije i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, svoj doprinos za bolje razumijevanje posljednje faze jugoslavenskog socijalizma dali su panelisti Danijela Dolenec (FPZG), Paul Stubbs (EIZ) i Marko Grdešić (FPZG).

Medium_florence-hartmann

Tko zviždi zlo ne misli: Razgovor s Florence Hartmann

U sklopu 9. Subversive Festivala – Politike prijateljstva Centar za mirovne studije organizirao je projekcije filmova i tribine Razotkrivanje - (Un)Decent Exposure putem kojih je naglasio važnost zviždača u današnjem svijetu. Filmovi i tribine zamišljeni su kao motivacija svima nama da jačamo vlastitu građansku hrabrost koja polako, ali sigurno postaje najmoćnije oružje u borbi protiv društvene nepravde.

Medium_sirija_foto

Sirija: posljedice vojne intervencije i prilike za izgradnju mira - pogled odozdo

U organizaciji Mirovnih studija, uz podršku Kluba studenata političkih znanosti, 15. 03. 2016.  održan je javni razgovor o posljedicama vojnih intervencija i prilikama koje mogu uslijediti za izgradnju mira u Siriji. Razgovor predstavlja informirani i iskustveni pogled na stanje u Siriji novinara Hrvoja Ivančića i sirijske aktivistice te pogled na prilike izgradnje mira Gorana Božičevića, mirovnog aktivista iz Hrvatske. Razgovor su moderirali Emina Bužinkić i Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

Medium_foti_web

Intrevjui s aktivistima iz Bosne i Hercegovine: Svih nas se tiče - Februarski protesti

Prikazujemo intrevjue s aktivistima iz Bosne i Hercegovine u posjeti Mirovnim studijima, inicijativama i organizacijama u Hrvatskoj. U prvom djelu aktivisti govore o svojoj motivaciji  za aktivistički rad, temama i aktivnostima koje pokreću društvenu promjenu u Bosni i Hercegovini, u drugom prilogu fokus je na prosvjedima koji su počeli u februaru 2014. u Tuzli, a nastavili se kroz prosvjede i građanske plemune širom Bosne i Hercegovine.

Medium_akt_prakse_3

Aktivističke prakse i društvena promjena: pretpostavke, konteksti i (dis)kontinuiteti

Od 27. ožujka do 17. travnja 2014. Mirovni studiji su organizirali tri tribine koje otvaraju pitanje (dis)kontinuiteta rada društvenih pokreta i razvijanja civilnog društva u RH. Započeli smo s uvodom u valove aktivizma, pogledali u društvene pokrete 80-tih godina koji su se pokazali važnim preduvjetom za razvijanje antiratnog aktivizma i otpora 90-tih godina o kojima govorimo na drugoj tribini. Nastavljamo kroz pogled u prioritiziranje institucionalnog zagovaranja i profesionalizacije NVO-a 2000-tih. Ovu fazu predavanja završavamo s novim pokretima aktivnim od 2009. induciranim borbom protiv komodifikacije javnoh dobara: obrazovanja i javnih prostora, te naznačujemo nove prostore solidarnosti i suradnje, te nove metode i taktike aktivističkog i političkog rada.

Medium-noimage

Snimka tribine: Civilno društvo - novi prostori suradnje

Tribina je održana 12. 04. 2012. s ciljem otvaranja javnog prostora dijaloga i suradnje između organizacija civilnog društva i novih inicijativa pokrenutih u vrijeme studentskih blokada 2009. Razgovaramo o razumijevanju civilnog društva, prioritetima aktivističkog i političkog rada u proteklih 20 godina kao i mogućnostima zajedničkog rada na izgradnji mira shvaćenog kao stvaranja horizontalnih i vertikalnih veza za društvenu promjenu.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.