Socijalizam na izmaku

Large_img_0266_-_copy

U sklopu izložbe Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988.-1991.  u zagrebačkoj Galeriji Nova 6. listopada organiziran je panel Socijalizam na izmaku. U organizaciji Centra za mirovne studije i Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, svoj doprinos za bolje razumijevanje posljednje faze jugoslavenskog socijalizma dali su panelisti Danijela Dolenec (FPZG), Paul Stubbs (EIZ) i Marko Grdešić (FPZG).

U skladu sa selektivnim sjećanjem post-jugoslavenskih društava, istraživanja koja se bave događajima koji su prethodili raspadu SFRJ najčešće pristupaju iz perspektive novouspostavljenih država i novih društvenih odnosa. U ovakvom poimanju jugoslavenskog iskustva možda leži i razlog što mnogi aspekti završne faze jugoslavenskog socijalizma nisu istraženi.

Rakurs kojim se pristupa navedenom razdoblju etnicitet uzima kao centralni princip organizacije društvenog života, dok se promjene u organizaciji ekonomije, koje su uvelike promijenile uvjete organizacije društvenog života unutar zajednica, uzimaju kao "prirodni procesi". U istom kontekstu, u skladu s prevladavajućim narativom da se radi o historijskoj neminovnosti, povratak kapitalizmu privlači manje pažnje.

Pogledajte snimku tribine.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.