Azil i integracijske politike

Medium_untitled_design

Borac za slobodu lišen slobode u Rusiji, ali i u Hrvatskoj

Centar za mirovne studije u suradnji s odvjetnicom podnio je danas Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu žalbu na presudu zbog koje je dugogodišnji aktivist protiv Putina i borac za ljudska prava Vladislav Arinichev proveo 15 dana u pritvoru, jer je na Markovu trgu prosvjedovao protiv po život opasnih postupanja Sigurnosno obavještajne agencije. Arinichev je nakon što je pušten iz pritvora ponovno lišen slobode jer mu je Hrvatska odbila zahtjev za azilom i već peti dan štrajka glađu u prihvatnom centru za strance u Trilju.

 

Medium_untitled_design__18_

11. Tjedni IZBJEGLICAma!

U ime Koordinacije za integraciju pozivamo vas da nam se pridružite u ovogodišnjim 11. Tjednima IZBJEGLICAma! i aktivnostima koje će se događati od 10. do 28. lipnja 2024. diljem Hrvatske, a kojima će se i ove godine otvarati prostor za rasprave i dijalog te upoznavanje s temama bitnim za naše društvo u kontekstu sve većeg porasta izbjeglištva. 

Medium_protect-not-surveil-header

EU Pakt o migracijama i azilu: opasan režim nadzora migranata

Europski je parlament 10. travnja usvojio Pakt o migracijama i azilu, paket reformi kojima se proširuje kriminalizacija i digitalni nadzor migranata. 

Unatoč ponovljenim upozorenjima organizacija civilnog društva, Pakt će „normalizirati proizvoljno korištenje imigracijske detencije, uključujući za djecu i obitelji, povećati rasno profiliranje, kriznim intervencijama nasilno protjerivati te deportirati pojedince u takozvane “sigurne treće zemlje” gdje im prijeti opasnost od nasilja, mučenja i proizvoljnog zatvaranja”.

Medium_preporuke_za_medijsko_izvje_tavanje_o_migrantima_i_izbjeglicama_pages-to-jpg-0001

Apel medijima

Iskazujemo ozbiljnu zabrinutost zbog izazivanja predrasuda te osjećaja straha i nesigurnosti među lokalnim zajednicama koje mediji perpetuiraju senzacionalističkim izvještavanjem i prenošenjem neprovjerenih informacija, a koje šire populistički i antimigrantski usmjereni političari.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.