Azil i integracijske politike

Medium_europski_sud_za_ljudska_prava_utvrdio_da_je_hrvatska_odgovorna_za_smrti_i_ozljede_osoba_koje_je_li_ila_slobode__koliko_presuda_je_potrebno_da_hrvatska_prestane_ubijati_izbjeglice_i_druge_migrante

Europski sud za ljudska prava utvrdio da je Hrvatska odgovorna za smrti i ozljede osoba koje je lišila slobode!

Novu, drugu presudu koja utvrđuje da Hrvatska krši ljudska prava izbjeglica i drugih migranata jučer je donio Europski sud za ljudska prava (ESLJP). Njome je ostvaren djelić pravde za preminulo troje osoba i teško ozlijeđenog Abdejalila Daraiboua koji su se u to vrijeme nalazili u postaji i pod kontrolom granične policije, a kojima je Hrvatska povrijedila pravo na život.

Medium_cms_i_inicijativa_dobrodo_li_ispred_mup-a__4_

[Svjetski dan migranata] Još jedna godina bez poštivanja temeljnih prava migranata u Hrvatskoj

Prošlo je preko šest godina otkako su zabilježena prva nezakonita i nasilna protjerivanja na našim granicama i pet godina od pogibije malene Madine Hussiny na pruzi nakon što je s obitelji nezakonito protjerana iz Hrvatske. Prošlo je više od godinu dana otkako je istraživački tim Lighthouse Reportsa objavio snimke policijskog premlaćivanja izbjeglica na granicama, otkako je Europski sud za ljudska prava presudio protiv Hrvatske, u korist kolektivno protjerane obitelji Hussiny, te otkako je objavljen izvještaj Odbora za sprječavanje mučenja Vijeća Europe koji je dokazao da Hrvatska sustavno krši prava izbjeglica koristeći metode mučenja kojih nisu pošteđena niti djeca, a čiju je objavu naša Vlada punih godinu dana stopirala.

Medium_p1000036

Održana prva konferencija za zagovaranje prava organizirana od strane izbjegličkih i migrantskih aktivista!

U srijedu 7.12. u hotelu Sheraton održana je prva Nacionalna konferencija o promicanju prava migranata i izbjeglica u Hrvatskoj, koje su sadržajno osmislili, proveli i vodili migrantski i izbjeglički aktivisti i aktivistkinje, zagovarači za ljudska prava, odnosno stručnjaci i stručnjakinje u temi integracije. Aktiviste je u pripremama i logistici podržao Centar za mirovne studije u sklopu europskog projekta 2incING, osmišljen s ciljem jačanja zagovaračkih kapaciteta izbjeglica i migranata.

Medium_schengen

EU prima Hrvatsku u Schengen bez obzira na zloporabe na granici

Odluka Vijeća Europske unije od 8. prosinca 2022. o prijemu Hrvatske u schengenski prostor, unatoč potkrijepljenim izvješćima o čestim kršenjima ljudskih prava zajamčenim EU i međunarodnim pravom od hrvatskih vlasti i njezine policije pokazuje nepoštivanje predanosti EU-a temeljnim prava, reklo je danas 8 vodećih organizacija za ljudska prava i humanitarnih organizacija.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.