Azil i integracijske politike

Medium_bajakovi

Zahtjev za istragu navoda o nezakonitoj detenciji i nasilju nad djecom bez pratnje

Centar za mirovne studije uputio je zahtjev za istragu navoda o nezakonitoj detenciji i nasilju nad djecom bez pratnje, nakon što je mreža Border Violence Monitoring objavila svjedočanstva djece u svom izvještaju. Zahtjev za hitnom istragom upućen je Ministarstvu unutarnjih poslova, a zatraženo je i postupanje Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti, pravobraniteljice za djecu te pučke pravobraniteljice.

 

Medium_atmosphere

Gradimo mostove: Cro-Afro večer

Centar za mirovne studije organizirao je u suradnji s udrugom Afro Badinya drugi integracijski događaj 22. studenog u sklopu suradnje na europskom projektu Bridges. Event Cro-Afro večer održan je u Buena Vista klubu u Zagrebu. Afro Badinya, što na Mandinka jeziku znači afrička obitelj, udruga je koja se sastoji od stranaca i lokalaca, te je njena misao vodilja promicanje afričkog kulturalnog naslijeđa kroz kreativne glazbene i umjetničke projekte. Udruga naglašava da su joj ciljevi interkulturalna razmjena, promoviranje jednakosti za sve i prevencija rasne diskriminacije. 

Medium_xlarge_dsc_0144

Gradimo mostove: Nogomet spaja

Nogometni klub Zagreb 041 u suradnji s Centrom za mirovne studije organizirao je 19. listopada malonogometni turnir mješovitih ekipa, u sklopu europskog projekta Bridges. Mješovite ekipe su se sastojale od 3 igrača i igračica, kao i djece, a turnir je održan u Dugavama. Glavni cilj turnira bili su zabava, sport i aktivno druženje na suncu te zajedničko druženje! 

Medium_azil2__3_

POVODOM RANJAVANJA OSOBE U GORSKOM KOTARU: Pucanj u ljudska prava

Centar za mirovne studije smatra nedopustivim da se u Hrvatskoj puca po ljudima, kao što se to dogodilo ovoga vikenda, kad je jedan hrvatski policajac propucao čovjeka na području Gorskoga kotara. Prema medijskim napisima čovjek je zaprimljen na hitni operativni zahvat zbog prostrjelne rane u predjelu prsnog koša i trbuha, a liječnici riječkog KBC-a bore se za njegov život. Uporaba vatrenog oružja spram izbjeglica i migranata postaje pravilo, a Ministarstvo unutarnjih poslova  na čelu s ministrom Božinovićem ulaže sve snage u opravdanje takvog postupanja, umjesto u njegovo suzbijanje. 

 

Medium_img_20191112_110408

Učenje jezika je važno za cjelovito sudjelovanje u društvu

Rasizam, isključenost s tržišta rada, poteškoće pri priznavanju obrazovanja i radnog iskustva te postizanju dobrog poznavanja jezika, spore procedure odobravanja azila, zajedno s nepripremljenošću institucija, samo su neki od izazova s kojima se suočavaju tražitelji azila i izbjeglice koji su uspjeli stići u Europu. Stoga je važno ojačati, slušati i dosljedno unaprjeđivati društvena rješenja za poboljšanje života tražitelja azila i izbjeglica. 

 

 

Medium_dsc_0277

Međunarodna konferencija »Angažman dijaspore u EU«

»Angažman dijaspore u EU« bila je međunarodna konferencija organizirana u okviru projekta Fonda za azil, migraciju i integraciju We all need new engagement (WANNE) u Europskom parlamentu u Briselu 4. studenog 2019. Pitanja koja smo adresirali između ostalih su: koji su glavni izazovi s kojima se dijaspora suočava u zajednicama u EU; kako se nevladine organizacije i organizacije dijaspore bave ovim izazovima; koja su potencijalna područja suradnje s dijasporom u EU-u; koje poveznice nedostaju u korištenju prednosti angažmana dijaspore u EU-u; kako EU može podržati države članice, nevladine organizacije i organizacije dijaspore?

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.