Novosti

Medium_sabornica

Apel civilnog društva: Sabor ne smije biti ušutkan zbog korone

U trenucima kada se bilježi rekordan broj zaraženih, Hrvatski sabor je proglasio dvotjednu stanku jer su zastupnici i zastupnice “radili 7 tjedana u komadu”, a vlast je ostavljena u rukama izvršne vlasti. Nastavno na naša ranija upozorenja kako kriza ne smije narušiti demokraciju i demokratske procese, 26 organizacija civilnog društva uputile su zahtjeve za očuvanje parlamentarne demokracije.

Medium_solidarnost_na_papiru__figa_u_d_epu_trg_europe

Solidarnost na papiru, figa u džepu!

Nove politike Europske unije o migracijama i azilu, predstavljene kao novi početak, zapravo su pokušaj produbljivanja i legalizacije praksi kršenja ljudskih prava.

Medium_eu_migration

Pakt o migracijama i azilu: za novi početak i neponavljanje grešaka potrebno je otkloniti rizične stavke i razraditi pozitivne aspekte

"Pozdravljamo zalaganje za humaniji pristup zaštiti i naglašavanje činjenice da su migracije Europi potrebne i za nju pozitivne kojima je Europska komisija predstavila Pakt o migracijama i azilu. Međutim, ta se retorika vrlo malo odražava u s time povezanim prijedlozima. Umjesto da se ovim paktom EU odmakne od zabluda svog prijašnjeg pristupa i ponudi novi početak, postoji rizik da se njime poveća usmjerenost na eksternalizaciju, odvraćanje, detenciju i vraćanje", ističe više od 70 organizacija za ljudska prava diljem Europe u svojoj zajedničkoj izjavi koju je potpisao i Centar za mirovne studije.

Medium_cms_podcast2

Kako se Europa može ujediniti u solidarnosti s izbjeglicama?

Zajednički europski sustav azila (poznat i pod skraćenicom CEAS) je temelj na kojem funkcioniraju svi nacionalni sustavi azila zemalja članica EU. Sustav je kao takav kroz godine pokazao svoje prednosti i nedostatke, no jedan od najvećih izazova doživljava 2015.godine kada se EU suočila s jednom od najvećih humanitarno-političkih kriza. EU najavila je reformu Zajedničkog europskog sustava azila, a njene prve prijedloge očekujemo ove godine.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.