Novosti

Medium_untitled__1920_x_1080_px_

Sve veći troškovi života i rasizam ugrožavaju zaštitu temeljnih prava u Europi: Izvještaj agencije o temeljnim pravima za 2024. godinu

Temeljna ljudska prava ugrožena su diljem Europe, što je posljedica porasta siromaštva, stalnih prijetnji demokraciji, raširenog rasizma i izazova koji se pojavljuju u kontekstu migracija, navodi se u Izvještaju o temeljnim pravima za 2024. godinu kojeg je objavila Agencija EU za temeljna prava. Navedene prijetnje naglašavaju potrebu za osiguranjem snažne i održive zaštite temeljnih prava u cijeloj Europskoj uniji, posebno osoba u ranjivom položaju. Izvještaj sadrži prijedloge kako oblikovatelji politika i civilno društvo mogu zajedno djelovati na suzbijanju prijetnji od socijalne isključenosti te postići ravnopravnije i pravednije društvo za sve.

Medium_pro-fact-vizual-web-2-1024x640-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Digitalnim barijerama protiv sudjelovanja javnosti: Više od 40 udruga traži od Ministarstva uprave da im omogući komentiranje zakona

Organizacije civilnog društva, njih 42 iz cijele Hrvatske, pozivaju Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te Povjerenicu za informiranje da osiguraju javnosti sudjelovanje u donošenje zakona i drugih propisa. To što je javno savjetovanje formalno otvoreno, dok je zapravo zainteresirana javnost isključena iz procesa komentiranja, predstavlja fingiranje demokracije i daljnje urušavanje demokratskih standarda i vladavine prava u Hrvatskoj. 

Medium_untitled_design__21_

"Hiljadu i druga noć - balkanski ambasador na istoku" - razgovor s autorom knjige Zlatkom Dizdarevićem

Centar za mirovne studije poziva vas u okviru ovogodišnjih Mirovnih studija i 11. Tjedana IZBJEGLICAma! 18. lipnja u 18 sati u učionicu kolegija Ratno i antiratno nasljeđe u kojoj će Aneta Vladimirov, jedna od voditeljica modula, temeljem knjige "Hiljadu i druga noć, balkanski ambassador na Istoku" razgovarati s autorom Zlatkom Dizdarevićem o pitanjima na kojima se podiže ili gubi glas antifašizma i humanizma naše suvremenosti.

Medium_untitled_design__18_

11. Tjedni IZBJEGLICAma!

U ime Koordinacije za integraciju pozivamo vas da nam se pridružite u ovogodišnjim 11. Tjednima IZBJEGLICAma! i aktivnostima koje će se događati od 10. do 28. lipnja 2024. diljem Hrvatske, a kojima će se i ove godine otvarati prostor za rasprave i dijalog te upoznavanje s temama bitnim za naše društvo u kontekstu sve većeg porasta izbjeglištva. 

Medium_untitled-design-3

Izvještaj Agencije EU za temeljna prava o političkoj participaciji osoba s invaliditetom

Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA) uoči europskih izbora objavila je izvještaj o političkoj participaciji osoba s invaliditetom. Izvještaj daje pregled razvoja stanja od posljednjeg izvještaja objavljenog 2014. godine, razmatra dobre prakse i predlaže aktivnosti za osiguravanje jednakih mogućnosti osobama s invaliditetom, u skladu s Poveljom EU o temeljnim pravima i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

Medium_poziv_organizacijama

Poziv organizacijama, inicijativama i pojedincima diljem Hrvatske: uključite se u 11. Tjedne IZBJEGLICAma!

Koordinacija organizacija civilnog društva za integraciju izbjeglica poziva vas da se priključite održavanju 11. Tjedana IZBJEGLICAma!. Manifestacija se počela održavati prije deset godina u Zagrebu te smo se svake godine širili u sve više gradova. Kao i prošlih godina, otvaramo poziv za sudjelovanjem svim zainteresiranim pojedincima, kolektivima i gradovima koji žele obilježiti Svjetski dan izbjeglica te u svojim lokalnim sredinama organizirati događanja.

Medium_web

Nasilje nad LGBTIQ osobama i uznemiravanje su u porastu

U Europi trenutačno živi sve više LGBTIQ osoba koje se javno izjašnjavaju o svojoj seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. No, istodobno se suočavaju s više nasilja, uznemiravanja i maltretiranja nego ranije, što se posebno odnosi na mlađe LGBTIQ osobe koje su posebno ranjive - neki su od rezultata posljednjeg istraživanja Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA) na temelju odgovora više od 100 000 LGBTIQ osoba diljem EU.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.