Novosti

Medium-noimage

Otvoreno pismo institucijama i državama članicama EU-a: Zaustavite ratne zločine Izraela i prioritizirajte borbu palestinskog naroda protiv genocida i aparthejda

Centar za mirovne studije potpisao je otvoreno pismo kojim kolktiv organizacija civilnog društva koje su predane načelima mira, demokracije, dekolonizacije i antiimperijalizma poziva političke čelnice i čelnike Europske unije na hitno i etičko djelovanje kako bi se uvažila borba palestinskog naroda protiv genocida i uspostavila suradnja s Palestincima i međunarodnim partnerima, uključujući one s globalnog juga, s ciljem pripreme terena za trajni mir i ljudsku sigurnost i za Palestince i za Izraelce, uz potpuno uvažavanje dugogodišnjih palestinskih zahtjeva za povrat autohtonog života i zemlje. Cijelo pismo pročitajte u prilogu.

Medium_fra_cso

Novosti u području građanskih sloboda za 2023. godinu: civilno društvo je još uvijek pod prijetnjama, ali svijest o njegovoj važnosti ipak raste

Organizacije civilnog društva u Europskoj uniji i dalje se suočavaju s prijetnjama zbog neadekvatnih ili restriktivnih zakonskih rješenja, nedostatka financiranja i ograničenog pristupa odlučivanju. Međutim, najnovije istraživanje Agencije EU za temeljna prava (FRA) govori i o rastućoj svijesti i podršci civilnom društvu u promicanju ljudskih prava i demokracije.

Medium-noimage

Reakcija Centra za mirovne studije na sukob Izraela i Palestine

Od 7. listopada s užasom i tugom promatramo stradanje civila u Izraelu i palestinskim područjima. Najstrože osuđujemo napade Hamasa na Izrael, kao i napade Izraela na palestinska područja. Nužno je zaustaviti sukob i spriječiti daljnja stradanja civila, kako u Izraelu i Palestini, tako i Libanonu i Siriji te drugim područjima na koja se ovaj sukob širi. Dosadašnja iskustva jasno pokazuju da rješenje ovog sukoba neće biti vojno, a trenutna zbivanja dodatno će produbiti sukob i udaljiti strane od rješenja. 

Medium_web_fotka

#SutraJeTvoje - udružimo se

Desetak organizacija civilnog društva pokrenulo je kampanju naziva “Sutra je tvoje - udružimo se” čiji je cilj pokazati kako su udruge važne za razvoj lokalne zajednice i poboljšanje života u našem društvu. 

Medium_untitled_design

Info sesija ususret Tjednu globalnog obrazovanja

Pozivamo vas da se uključite u Tjedan globalnog obrazovanja i od 13. do 19. studenog promičete mir i održivost kroz svoje formalne i/ili neformalne obrazovne programe, ali i kroz zajedničke akcije, druženja, javne događaje - nema mira bez održivog razvoja, niti održivog razvoja bez mira. 

Medium_image3

Međunarodni dan mira

Sa stručnog usavršavanja nastavnika_ca programa Zajednica aktivnih građana (ZAG) želimo vam sretan 21. rujna, Međunarodni dan mira!

Medium_preporuke_za_medijsko_izvje_tavanje_o_migrantima_i_izbjeglicama_pages-to-jpg-0001

Apel medijima

Iskazujemo ozbiljnu zabrinutost zbog izazivanja predrasuda te osjećaja straha i nesigurnosti među lokalnim zajednicama koje mediji perpetuiraju senzacionalističkim izvještavanjem i prenošenjem neprovjerenih informacija, a koje šire populistički i antimigrantski usmjereni političari.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.