Usprkos presudi ESLJP-a, kaznena prijava Madinine obitelji ponovno odbačena, obitelj predala novu ustavnu tužbu

Large_258867210_4531661510261783_5865065335764349746_n

Odvjetnici obitelji malene Madine su 24. lipnja, uz podršku Centra za mirovne studije, Ustavnom sudu predali novu tužbu.

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudom iz 2021. godine ustvrdio je, uz druge teške povrede, odgovornost Hrvatske za Madininu smrt - i time napokon ostvario djelić pravde za njezinu obitelj. Bio je to važan trenutak za ostvarivanje prava na istinu ove obitelji koja je doživjela nepremostivi gubitak upravo na hrvatskim granicama, kao i ispravljanje dugogodišnjih nepravdi koje su im učinile hrvatske institucije, uključujući i prethodne presude Ustavnog suda.

Konkretno, Europski sud za ljudska prava ispitivao je, između ostalog, učinkovitost istrage i utvrdio povredu zbog brojnih propusta hrvatskih državnih tijela koji su onemogućili da se do kraja rasvijetle okolnosti Madinine smrti i provedu odgovarajući postupci. “ESLJP je pozvao Republiku Hrvatsku da riješi još uvijek otvoreno pitanje odgovornosti za smrtno stradavanje djevojčice kroz nastavak istrage jer kaznena djela protiv života ne smiju proći nekažnjeno, čime je pustio Republiku Hrvatsku da se nađe licem u lice sama sa svojom odgovornošću i da se vidi je li u stanju iznijeti taj zadatak koji je trebala iznijeti i prvi put. Međutim, u nastavku istrage je ponovno počinjen niz propusta”, izjavila je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

Dvije i pol godine nakon presude ESLJP-a, hrvatska tijela progona ponovno su odbacila kaznenu prijavu obitelji. Sedam i pol godina nakon Madinine smrti, ponovno su je izdali i odbili učinkovito istražiti odgovornost onih koji su nezakonito protjerali majku i njezino šestoro djece, zbog čega je dijete izgubilo život. U odluci o odbačaju kaznene prijave navode da dokazi ne upućuju na postojanje bilo kakvog nezakonitog postupanja hrvatske granične policije prema obitelji u noći Madinina stradanja. Navedeno je upravo suprotno utvrđenjima ESLJP-a koji je obitelj izričito priznao kao žrtve nezakonitog protjerivanja od strane Republike Hrvatske, koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice Madine. 

“Ovakav razvoj događaja u slučaju Madinine obitelji ozbiljno dovodi u pitanje spremnost Republike Hrvatske da provodi Europsku konvenciju koju je ratificirala, a koja građanima jamči temeljna ljudska prava, dok neprovođenje učinkovitih istraga potkopava vladavinu prava”, izjavila je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.