Novosti

Medium_strani_radnici_nisu_roba___800_x_480_px_

Strani radnici nisu roba!

„MUP najavio detalje zakonskih izmjena za uvoz stranih radnika“ jedan je od mnogobrojnih naslova koje u posljednje vrijeme možemo pročitati u medijima. Toliko se često govori o „uvozu stranih radnika“ umjesto zapošljavanju da smo potpuno oguglali na činjenicu da se takvim diskurzom ljude od krvi i mesa potpuno dehumanizira. 

Medium_screenshot_2023-11-30_081309

Mržnja na internetu: bolje moderiranje sadržaja - manje govora mržnje

Nalazi istraživanja Agencije EU za temeljna prava ukazuju kako se uvredljivi komentari, uznemiravanje i poticanje na nasilje lako provlače kroz postojeće alate za moderiranje sadržaja na online platformama. Rezultati istraživanja ukazuju kako većina mržnje na internetu cilja na žene, ali su pogođeni i ljudi afričkog podrijetla, Romi i Židovi. Nedostatak pristupa podacima platformi i razumijevanja onoga što čini govor mržnje koči napore da se obuhvatnije uhvati u koštac s mržnjom na internetu. Agencija EU za temeljna prava poziva na veću transparentnost i izradu jasnih smjernica kako bi se osigurao sigurniji online prostor za sve.

Medium_26ms_facebookeventphoto

Otvorene su prijave za Mirovne studije 2024.!

Do 10. prosinca možete se prijaviti za sudjelovanje u programu Mirovnih studija. U 2024. program se održava hibridno u formi online predavanja i nekoliko vikend susreta uživo. Ova je godina dobra prilika da nam se pridruže zainteresirani i zainteresirane izvan Zagreba!

Medium_logo

Snaga za promjenu

Kroz projekt Snaga za promjenu Centar za mirovne studije pokrenuo je, nastavio ili pojačao suradnju s organizacijama i inicijativama koje predstavljaju racijalizirane, migrantske ili manjinske zajednice, a s ciljem izrade baze podataka u kojoj će biti zabilježeni incidenti rasizma i diskriminacije koji pogađaju te zajednice.

Medium-noimage

Osudimo ratnohušačke glasove, zaštitimo civile - Izjava Centra za mirovne studije povodom mjesec dana rata u Palestini

Protivimo se svim oblicima nasilja, patnje i gubitka života kojima su izloženi svi civili, neovisno o njihovom identitetu. Tragedija kojoj svjedočimo posljednjih mjesec dana ne smije se tolerirati. Međunarodna zajednica mora uložiti sve napore kako bi zaustavila okupaciju i opresiju te zaštitila civile i spriječila daljnja stradanja, pri čemu politička i medijska sfera moraju osigurati prostor za mirovno i antiratno zagovaranje.

Medium_untitled_design__2_

Nema mira bez održivog razvoja, niti održivog razvoja bez mira - počinje Tjedan globalnog obrazovanja 2023.!

Od 13. do 19. studenog održava se ovogodišnje izdanje međunarodnog Tjedna globalnog obrazovanja. Tjedan je godišnja svjetska inicijativa za podizanje svijesti o važnosti razvijanja globalne kompetencije mladih, ali i drugih građana, a ove se godine provodi pod motom „Mir za planet. Planet mira” i tematizira veze mira i održivosti. Tjedan u Hrvatskoj koordinira Centar za mirovne studije, a na međunarodnoj razini Centar Sjever-Jug Vijeća Europe, više informacija pronađite ovdje.

Medium_ezgif-2-b62fad3f3c

Kažnjavanje siromaštva prisilnim radom

Siromaštvo nije životni stil i nitko ne bira živjeti u bijedi, biti vječno gladan ili zabrinut hoće li zadržati krov na glavom. Zamislite da vam na račun mjesečno sjeda 1.000 kuna, odnosno 132,72 eura – biste li s tim iznosom u mjesec dana kupiti dovoljno hrane da svaku večer ne legnete gladni? Kakve bi kvalitete bila ta hrana i kako bi ona utjecala na vaše zdravlje? Kako biste platili režije i ostale mjesečne troškove?

Medium-noimage

Otvoreno pismo institucijama i državama članicama EU-a: Zaustavite ratne zločine Izraela i prioritizirajte borbu palestinskog naroda protiv genocida i aparthejda

Centar za mirovne studije potpisao je otvoreno pismo kojim kolktiv organizacija civilnog društva koje su predane načelima mira, demokracije, dekolonizacije i antiimperijalizma poziva političke čelnice i čelnike Europske unije na hitno i etičko djelovanje kako bi se uvažila borba palestinskog naroda protiv genocida i uspostavila suradnja s Palestincima i međunarodnim partnerima, uključujući one s globalnog juga, s ciljem pripreme terena za trajni mir i ljudsku sigurnost i za Palestince i za Izraelce, uz potpuno uvažavanje dugogodišnjih palestinskih zahtjeva za povrat autohtonog života i zemlje. Cijelo pismo pročitajte u prilogu.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.