Novosti

Medium_prirucnik_drustvenaiekonomskapravednost_n

Nova publikacija Centra za mirovne studije - Materijal za obrazovne radnice_ke “Društvena i ekonomska pravednost”

Centar za mirovne studije u suradnji s partnerskim udrugama i studenticama programa Mirovni studiji pripremio je i objavio publikaciju u području održivog razvoja sa naglaskom na socijalna i ekonomska prava. Materijal je namijenjen obrazovnim radnicama_ma s namjerom inspiriranja i poticanja veće prisutnosti ovih tema u radu s učenicama_ima.

Medium_sara_kekus_centar_za_mirovne_studije

Schengen do Ilice: policija nezakonito upala u Zelenu akciju!

Nezakoniti ulazak policijskih službenici u prostorije okolišne udruge Zelena akcija u Zagrebu, koji se dogodio u ponedjeljak predvečer, nedopustiv je i predstavlja grubo prekoračenje ovlasti policije. Zelena akcija, Centar za mirovne studije i Gong će od nadležnih institucija tražiti istragu! 

Medium_cms_i_inicijativa_dobrodo_li_ispred_mup-a__4_

[Svjetski dan migranata] Još jedna godina bez poštivanja temeljnih prava migranata u Hrvatskoj

Prošlo je preko šest godina otkako su zabilježena prva nezakonita i nasilna protjerivanja na našim granicama i pet godina od pogibije malene Madine Hussiny na pruzi nakon što je s obitelji nezakonito protjerana iz Hrvatske. Prošlo je više od godinu dana otkako je istraživački tim Lighthouse Reportsa objavio snimke policijskog premlaćivanja izbjeglica na granicama, otkako je Europski sud za ljudska prava presudio protiv Hrvatske, u korist kolektivno protjerane obitelji Hussiny, te otkako je objavljen izvještaj Odbora za sprječavanje mučenja Vijeća Europe koji je dokazao da Hrvatska sustavno krši prava izbjeglica koristeći metode mučenja kojih nisu pošteđena niti djeca, a čiju je objavu naša Vlada punih godinu dana stopirala.

Medium_25ms_fb_cover

Produžene prijave za Mirovne studije do 11. prosinca u ponoć!

Brine te nasilje oko nas - pritisak na isključene, društvo i planetu, rastuća nejednakost,  diskriminacija, klimava demokracija ili bar nešto s popisa? Želiš bolje razumjeti uzroke društvenih nejednakosti, tražiti rješenja i povezati se s ljudima koji pokušavaju doprinijeti stvaranju pravednijeg i mirnijeg društva? Prijave na Mirovne studije produžene do 11. prosinca!

Medium_schengen

EU prima Hrvatsku u Schengen bez obzira na zloporabe na granici

Odluka Vijeća Europske unije od 8. prosinca 2022. o prijemu Hrvatske u schengenski prostor, unatoč potkrijepljenim izvješćima o čestim kršenjima ljudskih prava zajamčenim EU i međunarodnim pravom od hrvatskih vlasti i njezine policije pokazuje nepoštivanje predanosti EU-a temeljnim prava, reklo je danas 8 vodećih organizacija za ljudska prava i humanitarnih organizacija.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.