Novosti

Medium_26ms_facebookeventphoto

Otvorene su prijave za Mirovne studije 2024.!

Do 10. prosinca možete se prijaviti za sudjelovanje u programu Mirovnih studija. U 2024. program se održava hibridno u formi online predavanja i nekoliko vikend susreta uživo. Ova je godina dobra prilika da nam se pridruže zainteresirani i zainteresirane izvan Zagreba!

Medium_logo

Snaga za promjenu

Kroz projekt Snaga za promjenu Centar za mirovne studije pokrenuo je, nastavio ili pojačao suradnju s organizacijama i inicijativama koje predstavljaju racijalizirane, migrantske ili manjinske zajednice, a s ciljem izrade baze podataka u kojoj će biti zabilježeni incidenti rasizma i diskriminacije koji pogađaju te zajednice.

Medium-noimage

Osudimo ratnohušačke glasove, zaštitimo civile - Izjava Centra za mirovne studije povodom mjesec dana rata u Palestini

Protivimo se svim oblicima nasilja, patnje i gubitka života kojima su izloženi svi civili, neovisno o njihovom identitetu. Tragedija kojoj svjedočimo posljednjih mjesec dana ne smije se tolerirati. Međunarodna zajednica mora uložiti sve napore kako bi zaustavila okupaciju i opresiju te zaštitila civile i spriječila daljnja stradanja, pri čemu politička i medijska sfera moraju osigurati prostor za mirovno i antiratno zagovaranje.

Medium_untitled_design__2_

Nema mira bez održivog razvoja, niti održivog razvoja bez mira - počinje Tjedan globalnog obrazovanja 2023.!

Od 13. do 19. studenog održava se ovogodišnje izdanje međunarodnog Tjedna globalnog obrazovanja. Tjedan je godišnja svjetska inicijativa za podizanje svijesti o važnosti razvijanja globalne kompetencije mladih, ali i drugih građana, a ove se godine provodi pod motom „Mir za planet. Planet mira” i tematizira veze mira i održivosti. Tjedan u Hrvatskoj koordinira Centar za mirovne studije, a na međunarodnoj razini Centar Sjever-Jug Vijeća Europe, više informacija pronađite ovdje.

Medium_ezgif-2-b62fad3f3c

Kažnjavanje siromaštva prisilnim radom

Siromaštvo nije životni stil i nitko ne bira živjeti u bijedi, biti vječno gladan ili zabrinut hoće li zadržati krov na glavom. Zamislite da vam na račun mjesečno sjeda 1.000 kuna, odnosno 132,72 eura – biste li s tim iznosom u mjesec dana kupiti dovoljno hrane da svaku večer ne legnete gladni? Kakve bi kvalitete bila ta hrana i kako bi ona utjecala na vaše zdravlje? Kako biste platili režije i ostale mjesečne troškove?

Medium-noimage

Otvoreno pismo institucijama i državama članicama EU-a: Zaustavite ratne zločine Izraela i prioritizirajte borbu palestinskog naroda protiv genocida i aparthejda

Centar za mirovne studije potpisao je otvoreno pismo kojim kolktiv organizacija civilnog društva koje su predane načelima mira, demokracije, dekolonizacije i antiimperijalizma poziva političke čelnice i čelnike Europske unije na hitno i etičko djelovanje kako bi se uvažila borba palestinskog naroda protiv genocida i uspostavila suradnja s Palestincima i međunarodnim partnerima, uključujući one s globalnog juga, s ciljem pripreme terena za trajni mir i ljudsku sigurnost i za Palestince i za Izraelce, uz potpuno uvažavanje dugogodišnjih palestinskih zahtjeva za povrat autohtonog života i zemlje. Cijelo pismo pročitajte u prilogu.

Medium_fra_cso

Novosti u području građanskih sloboda za 2023. godinu: civilno društvo je još uvijek pod prijetnjama, ali svijest o njegovoj važnosti ipak raste

Organizacije civilnog društva u Europskoj uniji i dalje se suočavaju s prijetnjama zbog neadekvatnih ili restriktivnih zakonskih rješenja, nedostatka financiranja i ograničenog pristupa odlučivanju. Međutim, najnovije istraživanje Agencije EU za temeljna prava (FRA) govori i o rastućoj svijesti i podršci civilnom društvu u promicanju ljudskih prava i demokracije.

Medium-noimage

Reakcija Centra za mirovne studije na sukob Izraela i Palestine

Od 7. listopada s užasom i tugom promatramo stradanje civila u Izraelu i palestinskim područjima. Najstrože osuđujemo napade Hamasa na Izrael, kao i napade Izraela na palestinska područja. Nužno je zaustaviti sukob i spriječiti daljnja stradanja civila, kako u Izraelu i Palestini, tako i Libanonu i Siriji te drugim područjima na koja se ovaj sukob širi. Dosadašnja iskustva jasno pokazuju da rješenje ovog sukoba neće biti vojno, a trenutna zbivanja dodatno će produbiti sukob i udaljiti strane od rješenja. 

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.