Otvorene su prijave za Mirovne studije 2024.!

Large_26ms_facebookeventphoto

Do 10. prosinca možete se prijaviti za sudjelovanje u programu Mirovnih studija. U 2024. program se održava hibridno u formi online predavanja i nekoliko vikend susreta uživo. Ova je godina dobra prilika da nam se pridruže zainteresirani i zainteresirane izvan Zagreba!

Mirovni studiji su neformalni program obrazovanja za odrasle, dio našeg doprinosa izgradnji održivog mira i demokracije.  Na Mirovnim studijima tražimo viziju pravednijeg društva u kojem je manje nasilja ‒ bavimo se razumijevanjem uzroka društvenih nejednakosti i isključenosti, upoznavanjem s različitim pristupima za otpor direktnom i strukturnom nasilju, tražimo alternative, pravednije prakse i načine organiziranja. Na Mirovnim studijima ne gledamo isključivo u visoku politiku i diplomaciju, tražimo zajedno što kao građani pritiskom odozdo možemo učiniti i upoznajemo se s onim što su poduzeli drugi. 

Program ti pruža: 

 • siguran prostor za rad na sebi u području komunikacije, transformacije sukoba i suradnje;
 • inspirativne predavače s aktivističkim iskustvom;
 • širok spektar novih tema i znanja;
 • umrežavanje sa sudionicima i sudionicama iz raznih krajeva Hrvatske (a možda i šire);
 • upoznavanje s organizacijama i građanskim inicijativama;
 • praktičan rad uz mentorstvo. 

Mirovni studiji traju od siječnja do srpnja. U 2024. godini program je hibridnog tipa: online predavanja su utorkom i četvrtkom od 18 do 20 sati, a 4 vikenda uživo u Zagrebu. Ako do sada zbog udaljenosti niste mogli doći na Mirovne studije, ove godine to nije prepreka, dobro došli! 

Teme Mirovnih studija složene su u tri cjeline, a unutar njih mnoštvo je tema i sadržaja:

  1. Vještine suradnje  (Razumijevanja sukoba, nenasilna komunikacija, timski rad i suradnja, nenasilno djelovanje)
  2. Analize i zagovaranje za pravednije društvo (globalno društvo i ekonomska pravda, ljudska prava, rod, spol, feminizam, migracije, ratno i antiratno nasljeđe)
  3. Organiziranje i prakse za društvenu promjenu

Program je za vas ako imate više od 20 godina, ne mirite se lako s nepravdom prema drugima, želite aktivno sudjelovati u izgradnji društva s manje nasilja i isključenosti, a više jednakosti i pravde, spremni ste aktivno sudjelovati i čuti druge.

Na Mirovne studije dobrodošli su ljudi svih profesija i razina obrazovanja koji u svom radu i svojoj okolini žele koristiti znanja koje program nudi: aktivisti/ce, studenti/ce, prodavači/ce, obrazovni radnici/e, sindikalisti/kinje, nezaposleni/e, zaposleni/e, mladi, oni koji se tako osjećaju. 

Voditelji i voditeljice osobe su s teorijskim znanjem i višegodišnjom praksom rada na društvenoj promjeni. Svi redom aktivni su u unapređenju znanja i praksi u područjima kojima se bave. Njihovo znanje i motivacija mogu nas pokrenuti, što redovno čujemo od bivših sudionika i sudionica. 

Participacija u troškovima programa od 100 sati za zaposlene iznosi 200 EUR, a za studente, umirovljenike i nezaposlene 100 EUR. Ako participacija predstavlja prepreku, a imate motiva i vremena – dio navedenog iznosa može se odraditi kao pomoć u programu i aktivnostima Centra za mirovne studije. Materijalne prepreke neka ne budu razlog za odustajanje od prijave, naći ćemo rješenje. 

Više informacija o prijavama i programu potražite i u programskoj brošuri.

Prijave su otvorene do 10. prosinca 2023. Za prijavu je potrebno ispuniti online upitnik i poslati tekst prema uputama te održati kratak intervju s članicama tima.

Dobro došle, dobro došli!


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.