Centar za mirovne studije udružuje snage s organizacijama za zaštitu izbjeglica diljem Europe zahtijevajući sustav azila temeljen na solidarnosti

Large_anp-428594237

Organizacije za zaštitu izbjeglica u 11 europskih zemalja prvi put udružuju snage za novi europski sustav azila. U međunarodnoj kampanji "Dajte šansu solidarnosti " pozivamo europske političare da zamijene trenutni neadekvatni sustav azila humanim sustavom utemeljenim na zajedničkoj odgovornosti za izbjeglice među državama članicama EU-a.

Centar za mirovne studije smatra da EU države moraju podijeliti odgovornost u prihvatu i zaštiti izbjeglica, osiguravajući humane uvjete života i sigurne puteve do i  unutar Europske unije. Izbjeglice se suočavaju s pendrecima, zidovima i žicama na granicama Europe. Tisuće žena, muškaraca i djece trpe brutalna protjerivanja na našim granicama i doživljavaju teško nasilje. Ljudska prava nisu kršena samo na granicama; izbjeglice često žive u prihvatilištima u nehumanim životnim uvjetima ili čak na ulicama diljem Europe. Zato nam je potrebna suradnja svih europskih zemalja kako bismo stvorili sustav azila utemeljen na solidarnosti.

Nefunkcionalna Dublinska uredba

U trenutnom europskom sustavu azila prva zemlja dolaska odgovorna je za prijem i postupak azila izbjeglica. Riječ je o takozvanom ‘dublinskom sustavu’,. Zemlje poput Grčke i Italije primile su nerazmjeran broj izbjeglica, dok su druge države članice EU-a propustile pokazati solidarnost i zanemarile hitne pozive u pomoć i za premještaje. Rezultat je politika odvraćanja i nezakonitih protjerivanja na granicama, koja prisiljava izbjeglice na kretanje opasnim rutama unutar Europske unije u potrazi za sigurnošću.. "Ovaj nepravedni i truli sustav dovodi do kršenja ljudskih prava i nesigurnosti, ostavljajući mnoge izbjeglice ranjivima i nezaštićenima unutar EU-a", kaže Sara Kekuš.

Za više informacija posjetite www.givesolidarityachance.org/hr

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.