Azil i integracijske politike

Medium_eu_migration

Pakt o migracijama i azilu: za novi početak i neponavljanje grešaka potrebno je otkloniti rizične stavke i razraditi pozitivne aspekte

"Pozdravljamo zalaganje za humaniji pristup zaštiti i naglašavanje činjenice da su migracije Europi potrebne i za nju pozitivne kojima je Europska komisija predstavila Pakt o migracijama i azilu. Međutim, ta se retorika vrlo malo odražava u s time povezanim prijedlozima. Umjesto da se ovim paktom EU odmakne od zabluda svog prijašnjeg pristupa i ponudi novi početak, postoji rizik da se njime poveća usmjerenost na eksternalizaciju, odvraćanje, detenciju i vraćanje", ističe više od 70 organizacija za ljudska prava diljem Europe u svojoj zajedničkoj izjavi koju je potpisao i Centar za mirovne studije.

Medium__elimo_europu_solidarnosti_-_naslovna

Želimo Europu solidarnosti!

Migracije postoje oduvijek, a za neke su ljude u današnje vrijeme postale teže nego ikad prije. Ovisno o zemlji podrijetla, čak i kada se radi o izbjeglicama, za mnoge ne postoje legalni i sigurni migracijski putevi. 

Medium_cms_podcast2

Kako se Europa može ujediniti u solidarnosti s izbjeglicama?

Zajednički europski sustav azila (poznat i pod skraćenicom CEAS) je temelj na kojem funkcioniraju svi nacionalni sustavi azila zemalja članica EU. Sustav je kao takav kroz godine pokazao svoje prednosti i nedostatke, no jedan od najvećih izazova doživljava 2015.godine kada se EU suočila s jednom od najvećih humanitarno-političkih kriza. EU najavila je reformu Zajedničkog europskog sustava azila, a njene prve prijedloge očekujemo ove godine.

Medium_joint-statement

Afganistan nije siguran

Europska unija trenutno pregovara o produljenju Zajedničkog puta naprijed (JWF) o migracijskim pitanjima s vladom Afganistana. JWF, koji treba isteći 6. listopada 2020., potpisan je na marginama donatorske konferencije u Bruxellesu 2016. godine. 

Medium_best8

BEST: društveno poduzetništvo i dobre prakse u Europi

Pročitajte naš newsletter u kojem možete pronaći više informacija o tome što se do sada radilo i što nas očekuje u podršci integraciji državljana trećih zemalja u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Italiji u sklopu projekta BEST - Poticanje poduzetničkih vještina kao alata integracije migranata na tržište rada.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.