Vlade nastavljaju slabiti demokraciju u 2022., stoji u godišnjem izvješću o vladavini prava za cijelu EU

Large_rol

Većina zemalja EU-a uložila je malo truda u rješavanje dokumentiranih problema s vladavinom prava, dopustila je da se postojeći nedostaci ne riješe ili čak pogoršala stvari u svim procijenjenim područjima, ističe se u „Izvješću o vladavini prava za 2023.“ (Izvješće).

Nadilazeći opseg godišnjeg pregleda stanja vladavine prava Europske komisije, Libertiesovo izvješće iznosi najupečatljivija kretanja u vezi s pravosuđem, korupcijom, slobodom medija, sustavom provjere i ravnoteže, građanskim prostorom i sustavnim pitanjima ljudskih prava u 2022. koju je sastavilo 45 organizacija za ljudska prava u 18 zemalja diljem EU-a, uključujući Centar za mirovne studije. Izvješće je do sada najdetaljnije izvješće u sjeni o vladavini prava neovisne mreže za građanske slobode u EU-u.

U Hrvatskoj su neučinkovitost pravosuđa, napadi i SLAPP napadi na novinare, kontinuirani trend sužavanja građanskog prostora i rašireno kršenje prava izbjeglica i drugih migranata među glavnim pitanjima vladavine prava, ističe se u Izvješću.

Sara Lalić, programska voditeljica Centra za mirovne studije, izjavila je: „Vladavina prava u Hrvatskoj nije unaprijeđena u 2022. Posebno smo zabrinuti zbog SLAPP-ova protiv novinara, pitanja sužavanja prostora za djelovanje civilnog društva i nekažnjivosti za sustavna kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata koje provodi hrvatska policija."

Dok se situacija u državama članicama nastavlja kretati u pogrešnom smjeru, EU je imala mješovit uspjeh u ostvarivanju pozitivnog utjecaja, a posebno zabrinjavaju reakcije EU na prijetnje demokraciji u zemljama članicama.

Balazs Denes, izvršni direktor Liberties mreže povodom objave Izvještaja poručio je: “Europske vlade trebale bi shvatiti da time što ne njeguju svoje demokracije nego otvaraju put ekstremističkim političarima koji neće oklijevati srušiti cijeli sustav. Unatoč tome što je Brisel dopustio da bude ucijenjen poduzimanjem polovičnih mjera, želimo vidjeti da EU u potpunosti koristi mehanizam uvjetovanosti i za poljski i za mađarski režim. Kada se sredstva obustave, to mora biti na razini koja Orbanu i Kaczynskom ne daje izbora nego vratiti demokraciju svojim građanima. 

Cijeli Izvještaj o vladavini prava u EU - ‘Liberties Rule Of Law Report 2023’ dostupan je ovdje

Izvještaj za Hrvatsku dostupan je ovdjePreporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.