Okrugli stol o upotrebi umjetne inteligencije u policijskim poslovima

Large_img_6289

Danas smo na okruglom stolu kojeg smo suorganizirale s našom mrežom ENAR o upotrebi umjetne inteligencije u policijskim poslovima, ali i šire, u odnosu na teme poštivanja temeljnih prava. 

ENAR godinama ukazuje na postojeću i tvrdokornu policijsku praksu koju trpe manjine, a koja se sastoji od zaustavljanja, ispitivanja ili uhićenja osoba koje izgledaju kao nedržavljani. Ove prakse nisu od jučer i dodatno ojačavaju postojanje sustavnih nejednakosti, a uz pomoć današnje tehnologije, olakšano je njihovo izvršavanje. Često se za primjenu novih vrsta tehnologija navode razlozi nacionalne sigurnosti, dok nova tehnologija dodatno pogoršava stare prakse lokalnih, nacionalnih i europskih institucija.

Postoji mnogo nejasnoća u vezi s korištenjem umjetne inteligencije u svrhu nadzora u javnim prostorima kojeg provode nadležne institucije, a te nejasnoće otežavaju i praćenje njihovih zadataka i/ili nadležnosti ili uopće razumijevanje njihove upotrebe. Smatramo da je važno razumjeti kako nove tehnologije funkcioniraju i kako utječu na ranjive skupine, poput pripadnika etničkih manjina i/ili manjinskih vjerskih skupina.

Govornice na okruglom stolu su Oyidiya Oji, policy stručnjakinja u području digitalnih prava iz ENAR-a i Ana Ćuća, istraživačica s Fakulteta za medijske znanosti Sveučilišta na Malti.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.