Osnovana Mreža za poboljšanje pristupa uslugama u zdravstvu

Large_signal-2023-01-25-145437_003

U ponedjeljak 23. siječnja 2023. u Zagrebu je održan prvi sastanak Mreže za poboljšanje pristupa uslugama u zdravstvu.

Sustav zdravstvene zaštite detektiran je kao specifični sektor u kojem godinama postoje sustavne prepreke koje znatno otežavaju pristup i konzumiranje usluga u zdravstvu osobama koje nemaju hrvatsko državljanstvo, a primarno državljanima trećih zemalja. Dodatno, u sustavu zdravstvene zaštite isprepliće se osjetljivo područje privatnosti i zdravstvenog stanja osobe te nedostatka jezične i druge podrške.

U pokušaju suočavanja s izazovima i preprekama u pristupu uslugama u zdravstvu okupili su se predstavnici organizacija civilnog društva, javnih tijela na lokalnoj i državnoj razini te stručnjaci iz područja integracije s ciljem zajedničkog sagledavanja uočenih problema u pristupu uslugama u zdravstvu, razmjene informacija i iskustva u području zdravstvene zaštite, sagledavanja potencijalnih rješenja te u konačnici razrade primjera dobrih praksi kojima bi se poboljšao određeni aspekt pristupa uslugama u zdravstvu.

Na prvom sastanku dogovoren je plan daljnjeg rada, kao i dinamika susreta, a također se dotaknulo i prepreka u sustavu zdravstvene zaštite koje stoje na putu nesmetanog pristupa uslugama u zdravstvu. Zajedničkim radom usmjerit ćemo se na poboljšanje pristupa uslugama u zdravstvu.

Aktivnosti su dio projekta „Pristup uslugama, razmjena pristupa i praksi“ (Accessing services, Sharing Approaches and Practices, ASAP) sufinanciranim od Fonda Europske unije za azil, migracije i integraciju te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovoj objavi  isključiva su odgovornost Centra za mirovne studije i ne odražavaju nužno stajalište ni Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, niti Europske Komisije.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.