Sirija: posljedice vojne intervencije i prilike za izgradnju mira - pogled odozdo

Large_sirija_foto

U organizaciji Mirovnih studija, uz podršku Kluba studenata političkih znanosti, 15. 03. 2016.  održan je javni razgovor o posljedicama vojnih intervencija i prilikama koje mogu uslijediti za izgradnju mira u Siriji. Razgovor predstavlja informirani i iskustveni pogled na stanje u Siriji novinara Hrvoja Ivančića i sirijske aktivistice te pogled na prilike izgradnje mira Gorana Božičevića, mirovnog aktivista iz Hrvatske. Razgovor su moderirali Emina Bužinkić i Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

  • Intervju s aktivistkinjom iz Sirije i predavanje Gorana Božičevića, mirovnog aktivista s iskustvom rada na izgrdanji mira u poslijeratnim zajednicama  pogledajte ovdje.

Zbog sigurnosti nije navedeno ime aktivistkinje. Aktivistkinja u razgovoru opisuje život u Siriji u konstantnom strahu od režima i upozorava na daljnje raseljavanje i stradanja koja će se događati ako ne dođe do mira. Poziva na prekid rata, a vjeruje da je to moguće jedino suradnjom svih političkih opcija i civilnog društva. Goran Božičević govori o tome što nakon završetka rata, zašto bi se Hrvatska uključila u izgradnju mira u Siriji i kako bi ona trebala izgledati. 

Razgovor ne predstavaja primarno geopolitičku ili teorijsku analizu već pogled na izgradnju mira odozdo koji je često komplementaran, a na mjestima uzima kritički odmak.

Razgovor je organiziran u sklopu programa Mirovni studiji projekta Obrazovanje za ljudska prava i demokraciju financijski podržanog od strane Nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.