Tko zviždi zlo ne misli: Razgovor s Florence Hartmann

Large_florence-hartmann

U sklopu 9. Subversive Festivala – Politike prijateljstva Centar za mirovne studije organizirao je projekcije filmova i tribine Razotkrivanje - (Un)Decent Exposure putem kojih je naglasio važnost zviždača u današnjem svijetu. Filmovi i tribine zamišljeni su kao motivacija svima nama da jačamo vlastitu građansku hrabrost koja polako, ali sigurno postaje najmoćnije oružje u borbi protiv društvene nepravde.

Zviždanje je postalo jedan od najsnažnijih alata građanskog aktivizma kojim se razotkrivaju povrede ljudskih prava, koruptivne prakse kao i kršenja temeljnih demokratskih principa od strane pojedinaca, organizacija ili vlada koje uživaju veliku društvenu moć – političku ili ekonomsku, a najčešće i jednu i drugu. Civilno društvo i odgovorni građani i građanke 21. stoljeća zviždanje sve više prepoznaju kao legitimnu metodu razotkrivanja društvenih nepravdi.

Istovremeno, čak i demokratske vlade drže zviždače na odstojanju te odgađaju donošenje zakona koji bi ne samo trajno zaštitio njihovu poziciju, već i omogućio i ohrabrio zviždanje u budućnosti. Radije se odlučuju za progon zviždača, negoli za njihovu zaštitu. Iako je javnost često na strani zviždača, još smo daleko od toga da zviždački neposluh integriramo u samu srž demokracije, kao što je to već slučaj s prosvjedima, peticijama, referendumima i drugim demokratskim metodama. 

Na trećoj tribini "Tko zviždi zlo ne misli", sudjelovale su Florence Hartmann, na području bivše Jugoslavije posebno poznata bivša glasnogovornica Haškog suda, koja je govorila o svojoj knjizi Zviždači, Jennifer Schulte, istraživačica ljudskih prava s posebnim naglaskom na praćenje posljedica svjetske politike u Africi, Bliskom istoku i Latinskoj Americi, te Jillian York,  direktorica organizacije International Freedom of Expression koja djeluje u sklopu mreže Electronic Frontier Foundation.  Nakon najpoznatijeg svjetskog zviždača Snowdena i nedavnog zviždačkog projekta Panama Pappers, u ovoj raspravi osvrnuli smo se na aktualni globalni kontekst u kojem zviždači djeluju. Kao što je Florance Hartmann u svojoj knjizi istaknula „Za razbijanje tišine potrebna je hrabrost i, uvijek, žrtva. Govorenje istine ima svoju cijenu s obiju strana Atlantika. Apeliranje na ljudsku savjest i na tijela vlasti nema veze s njihovom (zviždačkom) profesijom, nego samo s njihovom građanskom savješću“.

Snimku razgovora s Florence Hartmann pogledajte ovdje.

Razgovor je organiziran u suradnji s programom Mirovni studiji u sklopu projekta Obrazovanje za ljudska prava i demokraciju financijski podržanog od strane Nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.