P.S. Pokreni solidarnost!

Large_ps_7

Građane i građanke četiri europske zemlje možda u sandučiću ovog proljeća iznenadi razglednica zanimljiva razglednica – nekog od osnovnoškolaca koji sudjeluju u međunarodnom projektu Pokreni solidarnost!.

Na tragu projekta kojeg francuska organizacija La Ligue de l’enseignement provodi već 15 godina i u kojoj svake godine sudjeluje oko 100 000 učenika i učenica diljem Francuskoj, nastao je projekt kojeg uz francuske inicijatore u svojim zemljama provode španjolska organizacija Cives, u Poljskoj Szkola Klasa Fundacja i  u Hrvatskoj Centar za mirovne studije.

Cilj projekta je potaknuti mlade na raspravu o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje. 

Zbog toga su fotografi i fotografkinje iz ove četiri zemlje pripremili osam fotografija koje govore upravo o tim temama, a koje će obrađivati učenici u stotinama škola u Europi. Mladi koji sudjeluju u projektu naučit će kako analizirati sliku dešifrirati poruke skrivene u njima, ali i drugim vizualnim materijalima kojima su svakodnevno okuruženi u suvremenome društvu. 

Kako ne bi sve ostalo u četiri zida učionice, naučeno će ti mladi ljudi primijeniti u praksi, pisanjem i slanjem anonimne, ali ipak osobne poruke stvarnoj osobi– nekom koga nisu upoznali, ali imaju nešto zajedničko – ljudskost. Te poruke zapravo su početak angažmana i mogu postati katalizator istinske osviještenosti te razvijati kritičko mišljenje i vještinu maštanja, promišljanjem ideja, mišljenja i osjećaja, a i povećava zanimanje za temu o kojoj se raspravlja.

Najvažnije, to promišljanje o solidarnostima i vrijednostima koje baštini naše društvo ne ostaje samo na njima, već i osoba koja takvu poruku primi, može uzvratiti porukom i iskazati vlastito mišljenje i dojmove. Tako svi sudjelujemo u promjeni svijesti i pokrećemo solidarnost!

U Hrvatskoj će u ovom projektu 2018. godine sudjelovati trinaest škola. Nadamo se da će ih iduće godine biti još i više!

Naravno, važna nam je i privatnost djece koja sudjeluju u projektu, pa će zbog toga njihovi podaci biti zaštićeni tako da će razglednice sadržavati samo osobna imena i razred koju učenik ili učenica pohađa, a pisma koja građani i građanke uzvrate bit će poslana na adresu lokalnih partnera ( u Hrvatskoj je to Centar za mirovne studije) i naknadno dostavljena nastavnicama i nastavnicama te učenicima i učenicama koji sudjeluju u projektu.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.