Policija/ Ministarstvo unutarnjih poslova RH

Medium_large_policija-stop-01-635x355

Saborski Odbor dostavio imena kandidata za članove Vijeća za građanski nadzor policije

Nakon reakcije CMS-a zbog neobjavljenih podataka o kandidata/kinja za članove/ice Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost je danas (17. veljače) u 13h dostavio imena kandidata/kinja kao i njihove životopise. u kojima su neki podaci ostali zaštićeni u skladu s preporukom Agencije za zaštitu podataka. 

Medium_policija-pod-povecalom

Zašto u Saboru taje podatke o kandidatima za građanski nadzor nad policijom?

Prošlo je više od dva mjeseca otkako je Centar za mirovne studije (CMS) zatražio od saborskoga Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost objavu imena kandidata/kinja za članove/ice Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti.

Nakon što su se oglušili na naš zahtjev, kao i na zahtjev Povjerenice za informiranje, saborski Odbor ignorira i mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka, koja je dala naputak da je moguće objaviti samo one informacije koje su navedene u javnom pozivu za ispunjenje uvjeta iz natječaja.

Medium_130115165027-mexico-guns-destroyed-story-top

CMS za oštrije kontrole prije izdavanja dozvole za nošenje oružja

Centar za mirovne studije se uključio u javnu raspravu o zakonima koji reguliraju uporabu i nošenje oružja te korištenje eksplozivnih sredstava. Naš stav je da je potrebno uvesti znatno oštrije kontrole prije izdavanja dozvola za nošenje oružja "zbog vlastite sigurnosti". Držimo, da je u procjene osoba koje žele imati oružje, potrebno uključitit psihologe kao i drastično pojačati kazne za one koje krše zakon.

Podržali smo i prijedlog Prijatelja životinja za uvođenjem zabrane korištenja pirotehničkih sredstava tijekom čitave godine. Idući potez ja na MUP-u.

Medium_prisluskivanje_telefona

Upozorenje građanima i saborskim zastupnicima: Policija i dalje odbija biti pod neovisnim i učinkovitom nadzorom: praćenja, prisluškivanja, izlisti brojeva, lociranje putem mobitela i dalje bez adekvatnog nadzora

Unatoč nedavnim događajima koji su još jednom potresli hrvatski sigurnosni sustav, konačan prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policijskim poslovima i ovlastima koji se trenutno nalazi pred izglasavanjem u Saboru i dalje neadekvatno regulira neovisan nadzor nad policijom.