Upozorenje građanima i saborskim zastupnicima: Policija i dalje odbija biti pod neovisnim i učinkovitom nadzorom: praćenja, prisluškivanja, izlisti brojeva, lociranje putem mobitela i dalje bez adekvatnog nadzora

Large_prisluskivanje_telefona

Unatoč nedavnim događajima koji su još jednom potresli hrvatski sigurnosni sustav, konačan prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policijskim poslovima i ovlastima koji se trenutno nalazi pred izglasavanjem u Saboru i dalje neadekvatno regulira neovisan nadzor nad policijom. 

Iako je MUP izašao sa prijedlogom Zakona u kojemu uvodi građanski nadzor nad mjerama tajnog prikupljanja podataka, već iz aviona je vidljivo da predloženi model neće moći učinkovito osigurati nadzor. Potpuno je besmisleno da se uz dva postojeća tijela nadzora (Vijeće za građanski nadzor nad sigurnosno-obavještajnim službama, Povjerenstvo za postupanje po žalbama pri MUP-u) osniva treće Vijeće. Budućim „nadzornicima“ onemogućen je fizički ulazak u prostorije u kojima se vrši prisluškivanje i ispisi telefonskih brojeva (Operativno tehnički centar), nemaju nikakve ovlasti nad nadzorom PNUSKOK-a, ne mogu sami pokretati istrage, ne postoje jasni kriteriji za članove Vijeća, Vijeće nema sredstva za svoj rad, te konačno – iako im je zadatak da brinu o zaštiti ljudskih prava građana – oni će biti odgovorni saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a ne Odboru za ljudska prava. Iako su stručnjaci i organizacije civilnog društva (amandmani CMS-a su dostupni u prilogu) dali konkretne prijedloge kako napraviti učinkovit građanski nadzor, ti prijedlozi su u konačnici odbijeni od strane MUP-a. Sve ovo ukazuje na činjenicu da MUP i dalje ne želi učinkovit nadzor i ovim putem upozoravamo javnost kako predloženi model neće zaštititi građane. Centar za mirovne studije poziva zastupnike/ce da kroz amandmane unaprijede konačan tekst Zakona!

Ova aktivnost odvija se u sklopu projekta PINS - "Javni interes- nije na prodaju" financiranog od strane Europske unije i sufinanciranog od strane Ureda za udruge Vlade RH.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.