Zašto u Saboru taje podatke o kandidatima za građanski nadzor nad policijom?

Large_policija-pod-povecalom

Prošlo je više od dva mjeseca otkako je Centar za mirovne studije (CMS) zatražio od saborskoga Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost objavu imena kandidata/kinja za članove/ice Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti.

Nakon što su se oglušili na naš zahtjev, kao i na zahtjev Povjerenice za informiranje, saborski Odbor ignorira i mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka, koja je dala naputak da je moguće objaviti samo one informacije koje su navedene u javnom pozivu za ispunjenje uvjeta iz natječaja.

CMS drži kako je potpuno neprimjereno da se o jednom tako važnom građanskom tijelu skrivaju informacije o kandidatima/kinjama.

Ovakav potez Odbora, kao potpuno iracionalan strah od javnosti, građani mogu protumačiti kako izbor kandidata/kinja neće biti vjerodostojan te da će se radije pogodovati partikularnim obavještajnim ili stranačkim interesima nego odabrati najkvalitetnije ljude za ovaj odgovoran posao.

Istovremeno druga saborska tijela uobičajeno objavljuju cjelovite životopise kandidata/kinja za različite javne funkcije kao što su članstvo u Programskom vijeću HRT-a ili za suce/tkinje Ustavnoga suda.

CMS poziva saborski Odbor za unutarnju politiku  nacionalnu sigurnost da tijekom današnjega dana objavi informacije o svim kanditatima/kinjama za Povjerenstvo (kao što to rade drugi Odbori) te da objavi tko je predlagatelj pojedinih kandidatura. Ukoliko te ne učine, pozivamo same kandidate/kinje  da zatraže od Odbora objavu tih podataka ili ih sami objave u javnosti. 

U suprotnom, vjerodostojnost novog građanskog Povjerenstva za nadzor nad tajnim mjerama koje policija primjenjuje na nama građanima bit će dovedeno u pitanje od samoga početka rada.

 Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.