CMS za oštrije kontrole prije izdavanja dozvole za nošenje oružja

Large_cms-logo-trans

Centar za mirovne studije se uključio u javnu raspravu o zakonima koji reguliraju uporabu i nošenje oružja te korištenje eksplozivnih sredstava. Naš stav je da je potrebno uvesti znatno oštrije kontrole prije izdavanja dozvola za nošenje oružja "zbog vlastite sigurnosti". Držimo, da je u procjene osoba koje žele imati oružje, potrebno uključitit psihologe kao i drastično pojačati kazne za one koje krše zakon.

Podržali smo i prijedlog Prijatelja životinja za uvođenjem zabrane korištenja pirotehničkih sredstava tijekom čitave godine. Idući potez ja na MUP-u.

U Zakonu o nabavi i registraciji oružja građana, je za CMS neprihvatljivo, da odluku o dopuštenju nabave oružja za osobnu sigurnost donosi povjerenstvo „koje imenuje čelnik policijske uprave odnosno policijske postaje kojoj je podnesen zahtjev za nabavu oružja“. 

Držimo da donošenje odluke na lokalnoj razini, „gdje svak svakoga zna“ može smanjiti kriterije opravdanosti izdavanja dozvole za nošenje oružja, stimulirati davanje mita, te predlažemo centralizirano povjerenstvo. Povjerenstvo bi trebalo biti multidisiplinarno te osim predstavnika MUP-a  imati i psihologa, sociologa i liječnika. 

Za Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja predlažemo zabranu prodaje i upotrebe eksplozivnih tvari II. i III. razreda tijekom cijele godine.

Predlažemo uvođenje obaveznog razgovor sa psihologom za osobe koje se žele baviti proizvodnjom ili prodajom oružja i eksplozivnih tvari.

Više u priloženim dokumentima.Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.