Ostajemo doma, ali ne damo svoja prava!

Large_ostajemdoma_bigger1

Organizacije civilnog društva podsjetile su Vladu, premijera Plenkovića i ministra Božinovića na svoju reakciju na prijedlog Zakona o elektroničkim komunikacijama.

Poštovani članovi i članice Vlade, Predsjedniče Vlade Plenkoviću i ministre Božinoviću, odgovornost koju ste preuzeli kao članovi Vlade je da u skladu s Ustavom, zakonima i ljudskim pravima radite u interesu građana i građanki, a time se mora voditi i vaš prijedlog Zakona o elektroničkim komunikacijama.

Podsjećamo kako je prošlog tjedna 46 organizacija civilnog društva upozorilo da praćenje svakog mobitela u zemlji nije mjera zaštite od koronavirusa nego nepotrebno kršenje ljudskih prava. Naime, ako mjere koje se donose ne budu pažljivo usmjerene na suzbijanje zaraze i njenih posljedica, već ih krenete zloupotrebljavati neograničenim praćenjem mobitela svake osobe u Hrvatskoj, to će dovesti do narušavanja povjerenja prema institucijama koje je iznimno važno, posebno u ovim izvanrednim situacijama.

Mjere koje je Vlada predložila u prvom prijedlogu Zakona, kao što su organizacije ali i brojni stručnjaci upozorili, nadilaze svrhu zaštite javnog zdravlja, neučinkovite su i ne propisuju odredbe o duljini trajanja mjere praćenja, način postupanja s prikupljenim podacima, niti nadzor nad prikupljanjem podataka. Stoga podsjećamo na nužnost da sve mjere koje Vlada donosi moraju budu učinkovite, ali i razmjerne, tj. ne možemo dozvoliti da šteta od mjera bude veća od njihovih koristi. Kako bi se izbjegle štetne posljedice, mjere trebaju biti donesene i u skladu s preporukama koje je najavila Europska komisija.

Dodatno, još jednom podsjećamo Vladu da ovaj Zakon, koji se donosi za vrijeme izvanrednog stanja i ograničava ustavna i ljudska prava, poput slobode kretanja, prava na rad i javnog okupljanja, mora biti donesen dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Saboru, jer uz sprječavanje širenja zaraze moramo voditi brigu da mjere koje donesemo ne ostave iza sebe spaljenu zemlju.

Upozoravamo cijelu Vladu, a posebno premijera Plenkovića i ministra Božinovića, da u svojim postupcima i prijedlozima budu odgovorni kako ne bi donijeli zakon koji bi ugrozio ljudska prava i doveli u pitanje sve ono što je do sada učinjeno dobro. Za razliku od do sada poduzetih mjera, vjerujemo kako mjere koje ste predložili ovim Zakonom građani i građanke ne podupiru te da će to nezadovoljstvo jasno iskazati.

Glasno poručujemo: Iako ostajemo doma, ne želimo ostati bez svojih Ustavom zajamčenih prava!

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.