(Od)govor na govor mržnje na internetu

Large_behave

Širenje govora mržnje na internetu postalo je važan rastući problem za zaštitu ljudskih prava, poštovanje ljudskog dostojanstva i očuvanje demokratskih standarda javnog komuniciranja i javne rasprave.

Taj sporni oblik javnog komuniciranja iziskuje odgovor i mjere ne samo pravosudnog sistema i regulatora medija, kada se radi o nezakonitim slučajevima govora mržnje, nego i angažman i odgovor niza drugih institucija i djelatnosti – političkih institucija i aktera, medija i komunikacijskih platformi, civilnog društva, istraživačkih i obrazovnih institucija, te samih građana.

Prvo istraživanje u okviru projekta “Odgovor – borba protiv govora mržnje u Jugoistočnoj Evropi: učenje i djelovanje protiv govora mržnje na internetu” partnerske organizacije su usmjerile u one prakse i aktere koji se suprotstavljaju govoru mržnje u tri ciljne države projekta – Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Najprije smo pregledali definicije govora mržnje u tri države i dosadašnje analize govora mržnje (na internetu). Identificirali smo važne aktere koji djeluju na području borbe protiv govora mržnje (na internetu) u sve tri države i izradili duži popis dobrih praksi. U zadnjem koraku istraživanja detaljnije smo proučili i opisali manji broj onih dobrih praksi u tri države koje se ističu po obimu, dosegu, kreativnosti, kompleksnosti i trajanju.

Pored dobrih praksi u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji proučili smo i u kratkim crtama opisali dobre prakse borbe protiv govora mržnje na internetu u drugim europskim državama i na razini Europe gdje u istoj aktivnosti sudjeluje više država. Istraživanje smo proveli u periodu između travnja i lipnja 2020. godine.

S pregledom dobrih praksi borbe protiv govora mržnje na internetu želimo u prvoj mjeri potaknuti razmjenu znanja i iskustva među nadležnim institucijama i organizacijama u tri ciljne države projekta – Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Poslije objavljivanja publikacije s pregledom dobrih praksi uslijedit će organizacija regionalne konferencije. Ujedno je svrha publikacije informirati, ali i potaknuti stručnu i širu javnost k djelovanju i odgovoru na sprječavanje širenja govora mržnje na internetu.

U tom djelovanju s ciljem razmjene znanja, proučavanja i suprotstavljanja govoru mržnju na internetu te razvijanju obrazovnih programa projekt “Odgovor” povezuje četiri partnerske organizacije: dva partnera iz Slovenije – Mirovni institut kao koordinatora i Sveučilište u Ljubljani (Fakultet društvenih znanosti, Internetsko oko), partnersku organizaciju iz Hrvatske – Centar za mirovne studije u Zagrebu i partnersku organizaciju iz Srbije – Novosadsku novinarsku školu.

Projekt financira Europska unija u okviru Opće uprave za pravosuđe i potrošače, odnosno Programa za prava, jednakost i državljanstvo.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.