PROTIV MRŽNJE - činjenicama!

Large_fah_logo_english_short_black

I u 2020. godini nastavljamo suradnju započetu 2018. godine na projektu „Protiv mržnje“.

Želimo doprinijeti provedbi mjera navedenih u Nacionalnom planu za borbu protiv diskriminacije, a koje adresiraju nasilje počinjeno iz mržnje u područjima prikupljanja podataka o zločinu iz mržnje i govoru mržnje, organizaciji stručnih seminara za zaposlene u pravosudno-penalnom sustavu, ali i drugih oblika educiranja i informiranja o ovoj temi poput primjerice kampanja za osvještavanje građana o važnosti prijavljivanja nasilja nadležnim institucijama.

Cilj projekta je povećati učinkovitost sustava za borbu protiv zločina iz mržnje i govora mržnje, prvenstveno sustava za prikupljanje podataka. Želimo poboljšati suradnju između različitih aktera na lokalnim razinama te izraditi materijale koji će koristiti u daljnjim edukacijama i drugim oblicima javnih susreta na temu zločina iz mržnje. 

Projekt se sastoji od četiri međusobno povezana radna paketa.

1. Razvoj sustava za prijavu zločina iz mržnje: želimo testirati web alat Organizacije za ekonomsku sigurnost i suradnju, odnosno njihove sastavne jedince ODIHR, a koji služi za prijavu zločina iz mržnje u Finskoj, Hrvatskoj i Irskoj. Također, u taj sustav želimo uvezati podršku žrtvama i svjedocima.

2. Razvoj praksi lokalne suradnje: želimo (iz)graditi kapacitete različitih aktera za sprečavanje i suzbijanje zločina iz mržnje i govora mržnje na lokalnoj razini. Fokus je na radu lokalne policije, posebno na razvoju i testiranju praksi koje grade povjerenje u zajednici, ne samo između različitih skupina stanovništva, već i između policije i manjinskih skupina. 

3. Razvoj sustava za praćenje zločina iz mržnje: želimo ispitati učinkovitost sveobuhvatnog modela za praćenje zločina iz mržnje u tužiteljstvu i sudovima. Izradit ćemo listu pokazatelja za praćenje zločina iz mržnje. Ove aktivnosti su fokusirane samo na Republiku Finsku.

4. Transnacionalna suradnja i suradnja na razini EU: želimo razmijeniti iskustava između vlasti na razini EU-a i razmjena dobrih primjera mjera protiv govora mržnje i kriminala iz mržnje.

Nositelj projekta je Ministarstvo pravosuđa Republike Finske, a partneri su:

iz Finske:

Ministarstvo unutrašnjih poslovaPolicijska akademijaForum za anti-rasizam,

iz Irske: Mreža za borbu protiv rasizma INAR (Irish Network Against Racism)

i Centar za mirovne studije.

 

Projekt financira Europska unija kroz Program za prava, jednakost i građanstvo (REC).

Sadržaj je isključiva odgovornost Centra za mirovne studije i ni na koji način ne odražava stavove Europske komisije.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.