ODGOVOR na mržnju

Large_odgovor

Slovenia, Hrvatska i Srbija, zemlje bivše Jugoslavije na balkanskom migracijskom putu, suočavaju se sa sve većim razinama govora mržnje na internetu, koji proizlazi iz negativnih stavova prema manjinskim skupinama. Širenje mržnje među mladima i njihova radikalizacija su gorući problem, a učitelji nemaju dovoljno znanja kako se nositi s govorom mržnje u učionicama. Postoje dobre prakse u regiji i EU za borbu protiv govora mržnje na internetu, ali rijetko se te dobre prakse nedovoljno dijele i šire.

Centar za mirovne studije, zajedno s Mirovnim inštitutomSveučilištem u Ljubljani i Novosadskom novinarskom školom, od početka 2020. godine provodi projekt “SEE Beyond Hate: Learning and Acting to Counter Hate Speech Online in South East Europe”.  

Ciljevi projekta su:

-Identificiranje dobrih praksi i podrška međusobnom učenju državnih i nevladinih aktera u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj o suzbijanju govora mržnje na internetu;

-Analiza govora mržnje na internetu i reagiranje na dominantne narative mržnje u novim medijskim formatima, uz kontra-narative koji se primarno obraćaju mladim korisnicima interneta;

-Povećanje kompetencija nastavnika u srednjim školama za rad s učenicima na suočavanju s govorom mržnje na internetu.

U sve tri zemlje projekt će uključivati i javnu kampanju radi podizanja svijesti korisnika interneta i društvenih mreža.

Projekt financira Europska unija iz sredstava Programa za prava, jednakost i građanstvo.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.