Početak Programa prakse i mentorske podrške

Large_praksa_romski_aktivisti_2

Program prakse i mentorske podrške za mlade romske aktivistkinje i aktiviste, tzv. Job Shadowing  započeo je orijentacijskim sastankom projektnog tima, mentorica i mentora te mladih  praktikantica i praktikanata.

Pilot-aktivnost “Program prakse i mentorske podrške” usmjeren je na podršku te osnaživanje mladih Romskih aktivistkinja i aktivista te zajednica kao i na umrežavanje Romkinja i Roma s pro-Romskim organizacijama civilnog društva s ciljem uspostave i jačanja njihove međusobne suradnje u lokalnim zajednicama za borbu protiv diskriminacije i anticiganizma kao i za bolje životne uvjete Roma u Hrvatskoj.

Romska organizacija mladih Hrvatske i Centar za mirovne studije ovom aktivnošću žele pružiti zainteresiranim mladim Romima i Romkinjama mogućnost da se kroz praksu u organizacijama civilnog društva usavrše i aktivistički osnaže u područjima koji ih zanimaju.

Devet  mentorica i mentora iz organizacija civilnog društva koje će u prvom tromjesečju programa kao organizacije domaćini za šest praktikantica i četiri praktikanta između 19 i 27 godina pružati mentorstvo i uvid u svoj rad. Te udruge i zadruge, koje rade na različitim društveno relevantnim temama poput zaštite ljudskih i/ili ženskih prava, promicanja humanitarnih ciljeva, demokratizacije i aktivnog građanstva, socijalnog oporavka i razvoja multietničkih zajednica, su:

  • Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec,
  • Zadruga Slobodna domena,
  • CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, 
  • Projekt građanskih prava Sisak,
  • Nansen dijalog centar Osijek, Volonterski centar Osijek i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek,
  • Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod te
  • Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira. 

U ugodnoj radnoj atmosferi odabrani praktikanti i praktikantice, mentori i mentorice te projektni tima koji se sastoji od Romske organizacije mladih Hrvatske te Centra za mirovne studije međusobno su se upoznali, predstavili svoje uloge u projektu te uspostavili temeljno povjerenje neophodno za zajednički rad u narednih šest mjeseci.

Nakon ovog orijentacijskog sastanak slijedi još pet susreta radioničkog tipa, koji će okupiti sve praktikante i praktikantice te završni, evaluacijski sastanak na kojem će se ponovno u ranu jesen 2020. godine, susresti i svi_e praktikanti_ce i mentori_ice. 

Ovaj se program provodi u sklopu dvogodišnjeg projekta ARISE Roma, financiranog iz programa Rights, Equality and Citizenship Opće uprave za pravosuđe Europske komisije, a provode ga Arterarij, Centar za mirovne studije i Romska organizacija mladih Hrvatske.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.