Izjave za javnost

Medium-noimage

Priopćenje u povodu 10. obljetnice završetka mirne reintegracije Podunavlja

Na današnji dan prije deset godina formalno je završio proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Vijeće sigurnosti zaključilo je svoju misiju u Podunavlju ocjenom da je to jedna od rijetko uspješnih operacija UN-a.
Istovremeno, završetak oružanoga sukoba mirnom reintegracijom, bez novih ljudskih žrtava, jedan je od najvećih političkih uspjeha Republike Hrvatske kao samostalne države. Mirna integracija ne bi bila moguća bez političke volje i suradnje s međunarodnom zajednicom, ali niti bez napora koje je u taj proces uložila lokalna zajednica i žitelji ovog područja te organizacije civilnoga društva iz regije.
Medium-noimage

Osuda zlouporabe medijskog prostora od strane Ive Pukanića i tjednika Nacional u svrhu diskreditacije aktivistice za zaštitu ljudskih prava Sanje Sarnavke

Centar za mirovne studije – Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek - CESI – Delfin – GONG -  Zamirnet – Zelena akcija - Ženska pomoć sada - Ženska soba
Obraćamo se  javnosti i svim institucijama za zaštitu ljudskih prava u RH, kao i Hrvatskom novinarskom društvu s oštrom osudom zlouporabe medijskog prostora od strane Ive Pukanića, manjinskog suvlasnika i predsjednika uprave NCL Media Grupe, usmjerenog na diskreditaciju ljudskopravaške aktivistice Sanje Sarnavke i djelovanja udruge B.a.B.e.
Medium-noimage

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM KRŠENJA ZAKONA O „IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OBRANI“ OD STRANE DRŽAVNIH INSTITUCIJA

Centar za mirovne studije ovim putem želi upozoriti javnost kako je zbog pogrešne interpretacije izmjena i dopuna Zakona o obrani od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, MORH-a i Ureda za zakonodavstvo vlade RH došlo do kršenja navedenog Zakona, te se trenutno velik broj obveznika civilne službe i dalje nalazi na obavljanju civilne službe iako za tako nešto više nema zakonske osnove.
Medium-noimage

Izjava povodom Međunarodnog dana imigranata

Prije sedam godina, Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 18. prosinca međunarodnim danom migranata. Još 1990. godine na taj je dan usvojena Konvencija za zaštitu svih migranata radnika i članova njihovih obitelji.
Medium-noimage

Otvoreno pismo predsjednku RH i ministrici vanjskih poslova i europskih integracija povodom ulaska RH u Vijeće sigurnosti

Poštovani predsjedniče, poštovana ministrice,

Centar za mirovne studije čestita Vam na izboru Republike Hrvatske za  nestalnu članicu Vijeća sigurnosti. Ovo je uistinu velika čast ali i obveza za našu zemlju, pogotovo kada je izbor naše zemlje poduprijet sa 184 glasa zemalja svijeta. Nakon preživjelih ratnih razaranja u prilici smo doprinjeti izgradnji stabilnosti i mira u različitim krajevima svijeta. Tu priliku je potrebno mudro i pošteno iskoristiti.

Medium-noimage

Hoćemo eko - turizam, a ne militarizam!

Aktivisti Zelene akcije i Centra za mirovne studije su danas u 12:00 h ispred Ministarstva obrane održali mirnu prosvjednu akciju protiv održavanja vojne vježbe “Noble Midas 07” koja je dosad najveća vojna vježba NATO-a u nekoj članici kandidatkinji. Republika Hrvatska još uvijek nije članica NATO-a te ne vidimo nikakve potrebe, osim političkog dodvoravanja NATO-u, za ovakvu vojnu vježbu u našoj domovini.
Medium-noimage

Mirovni studiji - 10. puta! pozivaju vas na upis

Mirovni Studiji su jedinstven, jednogodišnji neformalni program obrazovanja za mir i nenasilje za mlade i odrasle.
Za program se mogu prijaviti osobe iznad 18 godina zainteresirane za propitivanje pojma i prakse mira, nenasilja, ljudskih prava te aktivnog nenasilnog djelovanja. Ohrabrujemo na upis osobe svih životnih dobi.
Mirovni studiji koriste metodu aktivnog, participativnog, kontekstualnog učenja i razmjene iskustava kombinirajući radionice i predavanja. Predavanja se održavaju dva puta tjedno u popodnevnim satima, od 17 do 21.

Prijaviti se možete do 20. listopada 2007.

Prijava uključuje:
A) Popunjen prijavni obrazac - možete ga dobiti u uredu ili skinuti OVDJE!
B) Intervju - dogovoriti u uredu CMS-a na broj telefona: 482 00 94, svakim radnim danom od 9 do 16 sati
C) Esej ili osobni osvrt napisati na jednu od ponudjenih tema, od 2 do 4 kartice teksta (Esej pošaljite e-mailom na cms@zamir.net ili donesite na intervju)

VIšE O PROGRAMU 2007/2008.
Medium-noimage

Otvoreno pismo povodom usvajanja Konačnog prijedloga zakona o ostvarivanju prava na pravnu pomoć


Poštovani g. Sanader,

Poštovana gđo. Lovrin,

s obzirom da do danas nismo dobili odgovor na dopis upućen 12. srpnja 2007. u vezi Prijedloga zakona o ostvarivanju prava na pravnu pomoć, obraćamo Vam se putem otvorenog pisma u kojem Vam ponovo, kao i široj javnosti, želimo ukazati na činjenicu da će usvajanjem spomenutog zakona građani Hrvatske u potpunosti ostati nezaštićeni, a članovi organizacija civilnog društva koje se bave bilo kakvim vidom pružanja pravne pomoći ili pravnih informacija biti proglašeni nadripisarima, odnosno kriminalcima.

Medium-noimage

Mlada MIRamiDA - poziv na trening za zagrebačke organizacije mladih


Centar za mirovne studije i Mreža mladih Hrvatske najavljuju održavanje 1. lokalne Mlade MIRamiDE - treninga za mlade aktiviste/kinje sa područja grada Zagreba!

Lokalni Mlada MIRamiDA trening ima za cilj informiranje o razvoju lokalne politike za mlade i poticanje učenja i razmjenu praktičnih vještina važnih za društveni angažman.

Teme kojima ćemo se baviti kroz radionice ovog treninga su: Komunikacija / Timski rad / Zajedničko donošenje odluka / Mladi u lokalnoj zajednici/ Lokalna politika za mlade/ Modeli suradnje i umrežavanja / Zagovaranje i civilne kampanje / Moć i aktivizam.

Trening će se održati od 01. do 05. listopada u Zagrebu! Pozivamo aktiviste/kinje iz svih oblika organizacija mladih sa područja Zagreba da se prijave.

Rok za podnošenje prijava je 20. rujan.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.