PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM KRŠENJA ZAKONA O „IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OBRANI“ OD STRANE DRŽAVNIH INSTITUCIJA

Large-noimage

Centar za mirovne studije ovim putem želi upozoriti javnost kako je zbog pogrešne interpretacije izmjena i dopuna Zakona o obrani od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, MORH-a i Ureda za zakonodavstvo vlade RH došlo do kršenja navedenog Zakona, te se trenutno velik broj obveznika civilne službe i dalje nalazi na obavljanju civilne službe iako za tako nešto više nema zakonske osnove.

Centar za mirovne studije ovim putem želi upozoriti javnost kako je zbog pogrešne interpretacije izmjena i dopuna Zakona o obrani od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, MORH-a i Ureda za zakonodavstvo vlade RH došlo do kršenja navedenog Zakona, te se trenutno velik broj obveznika civilne službe i dalje nalazi na obavljanju civilne službe iako za tako nešto više nema zakonske osnove. Naime, dana 6. srpnja 2007. Hrvatski sabor donio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obrani koji je stupio na snagu 31. srpnja 2007. Članak 28. navedenog Zakona kaže:
Čl. 28
Nakon donošenja odluke o nepozivanju novaka na služenje vojnog roka neće se primjenjivati odredbe Zakona o civilnoj službi (NN, br. 25/03).
 
Odluku o nepozivanju novaka na služenje vojnog roka izglasao je Hrvatski sabor 5. listopada 2007. Time se je aktivirao čl. 28 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani, te su se prestale primjenjivati odredbe Zakona o civilnoj službi. Dakle, nakon donošenja navdene Odluke, ne postoji više pravni okvir za civilnu službu, te smatramo da je Povjerenstvo za civilnu službu 6. listopada 2007. bilo dužno obavijestiti sve obveznike civilne službe o trenutnom prekidu civilne službe.
Na naš upit Povjerenstvu o navedenoj zakonskoj pogrešci, dobili smo službeno očitovanje kako je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izvršilo temeljite dogovore s MORH-om i Uredom za zakonodavstvo Vlade RH te su zazuzeli stav da je namjera zakonodavca bila da u isti položaj stavi ročnike koji vojni rok služe u Oružanim snagama i ročnike koji svoju građansku dužnost vojne obveze obavljaju u civilnoj službi, te je zaključeno da se status zatečenih civilnih ročnika treba rješavati na isti način kao što se rješava za ročnike u službi u Oružanim snagama koji nastavljaju obavljati službu do izvršenja ili dok ministar obrane ne skrati vojni rok.
Centar za mirovne studije (CMS) drži kako navedene institucije krše predmetni Zakon i Odluku. Nedopustivo je da institucije izvršne vlasti svojim interpretacijama mijenju jasne Zakonske odredbe usvojene od strane Hrvatskog sabora. Zbog toga pozivamo institucije RH da poštuju Zakone i Odluke Hrvatskog sabora i hitno obavijeste sve obveznike civilne službe o trenutnom prestanku obaljanja civilne službe.
 
Za CMS
Gordan Bosanac
Programski voditelj
Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.