Izjave za javnost

Medium-noimage

Izjava za javnost - povodom tragičnog sukoba među mladima u Parku Ribnjak

Centar za mirovne studije izražava zabrinutost povodom nasilja među mladima koje se dogodilo u subotu 15. 03. navečer u zagrebačkom parku Ribnjak.
U sukobu dviju grupa mladih poginula je jedna osoba, jedna je ranjena, a više njih sudjelovalo je u nasilnom obračunu.
Zabrinjava nas činjenica da se mladi pripadnici različitih skupina i svjetonazora nasilno obračunavaju noseći oružje.
Ovim putem pozivamo Ministarsvo znanosti, obrazovanja i sporta da omogući više prostora u nastavi, a sve nastavnike i nastavnice i sve koji rade s mladima, da više napora ulože u odgoj i obrazovanje za nenasilje i poštivanje različitosti među mladima.
Medium-noimage

PRIOPĆENJE U POVODU ODLUKE O IMENOVANJU BRANIMIRA GLAVAŠA ZA ČLANA ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA I PRAVA NACIONALNIH MANJINA

Na svojoj sjednici 19. veljače, 2008. Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora jednoglasno je usvojio prijedlog zastupnika stranke HDSSB, čiji je predsjednik Branimir Glavaš, da se Branimira Glavaša izabere u saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Prema javnosti dostupnim informacijama, nitko od zastupnika i zastupnica u Odboru za izbor i imenovanja, kojim predsjedava Nevenka Majdenić (HDZ), u sastavu Zdravko Ronko (SDP), Željka Antunović (SDP), Marin Brkarić (IDS), Miljenko Dorić (HNS), Zdenko Franić (SDP), Ratko Gajica (SDSS), Anton Mance (HDZ), Krunoslav Markovinović (HDZ), Nazif Memedi (nezavisni), Zvonimir Puljić (HDZ), Nenad Stazić (SDP) i Ivan Vučić (HDZ) nije se usprotivio prijedlogu! 
Medium-noimage

Republika Hrvatska pobrkala je vlastite sigurnosne proritete

Priopćenje Centra za mirovne studije povodom havarije turskog broda na Jadranu:
 
REPUBLIKA HRVATSKA POBRKALA JE VLASTITE SIGURNOSNE
PRIORITETE
Havarija turskog broda na granici hrvatskih teritorijalnih voda i gospodarskog pojasa alarmantan je podsjetnik na to da je ekološka sigurnost danas jedan od najvažnijih i najčešće ugroženih aspekata nacionalne sigurnosti, a posebice temeljne sigurnosti svakog stanovnika Hrvatske  i našeg okoliša. Dijeleći zabrinutost sa svim stanovnicima Istre i udrugama za zaštitu okoliša, uz nadu da će se katastrofalan ishod ipak izbjeći, upozoravamo na stratešku pogrešku u nacionalnoj sigurnosnoj politici u kojoj ekološka i ljudska sigurnost nisu prioritet.
Medium-noimage

IZJAVA CENTRA ZA MIROVNE STUDIJE POVODOM USVAJANJA REZOLUCIJE 1597 VIJEĆA EUROPE CRNE LISTE VIJEĆA SIGURNOSTI UN”a I EUROPSKE UNIJE

Skupština Vijeća Europe je 23. siječnja 2008. godine usvojila Rezoluciju 1597 pod nazivom Crne liste Vijeća sigurnosti UN-a i Europske Unije. Navedena Rezolucija kritizira dosadašnju praksu stavljanja osoba osumnjičenih za terorizam u svijetu na „crnu listu terorista“ koja je dovodila u pojedinim slučajevima do povrede ljudskih prava nevinih osoba. Rezolucija kritizira nepostojanje jasnih procedura tko i pod kakvim uvijetim može biti stavljen ili uklonjen sa crne liste, te traži da se uvedu minimalni proceduralni standardi koji će jamčiti poštivanje ljudskih prava.
Medium-noimage

Priopćenje u povodu 10. obljetnice završetka mirne reintegracije Podunavlja

Na današnji dan prije deset godina formalno je završio proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Vijeće sigurnosti zaključilo je svoju misiju u Podunavlju ocjenom da je to jedna od rijetko uspješnih operacija UN-a.
Istovremeno, završetak oružanoga sukoba mirnom reintegracijom, bez novih ljudskih žrtava, jedan je od najvećih političkih uspjeha Republike Hrvatske kao samostalne države. Mirna integracija ne bi bila moguća bez političke volje i suradnje s međunarodnom zajednicom, ali niti bez napora koje je u taj proces uložila lokalna zajednica i žitelji ovog područja te organizacije civilnoga društva iz regije.
Medium-noimage

Osuda zlouporabe medijskog prostora od strane Ive Pukanića i tjednika Nacional u svrhu diskreditacije aktivistice za zaštitu ljudskih prava Sanje Sarnavke

Centar za mirovne studije – Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek - CESI – Delfin – GONG -  Zamirnet – Zelena akcija - Ženska pomoć sada - Ženska soba
Obraćamo se  javnosti i svim institucijama za zaštitu ljudskih prava u RH, kao i Hrvatskom novinarskom društvu s oštrom osudom zlouporabe medijskog prostora od strane Ive Pukanića, manjinskog suvlasnika i predsjednika uprave NCL Media Grupe, usmjerenog na diskreditaciju ljudskopravaške aktivistice Sanje Sarnavke i djelovanja udruge B.a.B.e.
Medium-noimage

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM KRŠENJA ZAKONA O „IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OBRANI“ OD STRANE DRŽAVNIH INSTITUCIJA

Centar za mirovne studije ovim putem želi upozoriti javnost kako je zbog pogrešne interpretacije izmjena i dopuna Zakona o obrani od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, MORH-a i Ureda za zakonodavstvo vlade RH došlo do kršenja navedenog Zakona, te se trenutno velik broj obveznika civilne službe i dalje nalazi na obavljanju civilne službe iako za tako nešto više nema zakonske osnove.
Medium-noimage

Izjava povodom Međunarodnog dana imigranata

Prije sedam godina, Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 18. prosinca međunarodnim danom migranata. Još 1990. godine na taj je dan usvojena Konvencija za zaštitu svih migranata radnika i članova njihovih obitelji.
Medium-noimage

Otvoreno pismo predsjednku RH i ministrici vanjskih poslova i europskih integracija povodom ulaska RH u Vijeće sigurnosti

Poštovani predsjedniče, poštovana ministrice,

Centar za mirovne studije čestita Vam na izboru Republike Hrvatske za  nestalnu članicu Vijeća sigurnosti. Ovo je uistinu velika čast ali i obveza za našu zemlju, pogotovo kada je izbor naše zemlje poduprijet sa 184 glasa zemalja svijeta. Nakon preživjelih ratnih razaranja u prilici smo doprinjeti izgradnji stabilnosti i mira u različitim krajevima svijeta. Tu priliku je potrebno mudro i pošteno iskoristiti.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.