Izjava za javnost povodom govora premijera Sanadera u Vijeću sigurnosti

Large-noimage

Centar za mirovne studije ovim putem pozdravlja govor premijera Sanadera na tematskoj raspravi Vijeća sigurnosti održanoj 23. rujna 2008. godine, posvećenoj posredovanju i rješavanju sporova. Znakovito je da premijer Sanader po prvi puta ističe uspješnost mirovne integracije istočne Hrvatske provedene još 1998. godine u uskoj suradnji sa UN-om. To je na svjetskoj razini jedan od svjetlijih primjera uspješne UN misije gdje se je bez ispaljenog metka i bez počinjenog ratnog zločina, uspjelo vratiti teritorijalni suverenitet Republike Hrvatske. Stoga posebno pozdravljamo i izjavu premijera da je Hrvatska spremna dijeliti iskustvo, ekspertizu i know-how kojeg je stekla u tom procesu.

Napominjemo kako Centar za mirovne studije i brojne druge mirovne organizacije u Hrvatskoj već duže vrijeme zagovaraju da primjer mirovne integracije mora postati okosnica hrvatske vanjske politike kada se raspravlja o  miru i sugurnosti. Zbog toga pozivamo još jednom Vladu RH da razmotri prijedlog CMS-a o promoviranju ljudske sigurnosti za vrijeme predsjedanja RH Vijećem sigurnosti.
 
Nadalje, još jednom pozivamo Vladu RH ali i saborske zastupnike i zastupnice da podrže inicijativu mirovnih organizacija još iz siječnja ove godine da se 15. siječnja (formalni završetak mirne reintegracije), uz proslavu obljetnice međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske slavi i kao Dan izgradnje mira i međunacionalnog povjerenja, kako bi se i simbolično žrtve svih stradanja u ratu ugradilo u temelje trajnog mira.
 
Također želimo vjerovati da pozivanje na praksu mirovne reintegracije neće biti samo deklarativnog karaktera već da će RH uistinu aktivno doprinositi rješavanjima sukoba diljem svijeta koristeći, kada je to moguće, iskustvo mirne reintegracije i doprinositi svjetskom miru kroz perspektivu ljudske sigurnosti i izgradnje mira. U skladu s izjavom premijera o ključnoj ulozi civilnog društva u jačanju lokalnih sposobnosti za rješavanje sukoba, očekujemo da je došao trenutak za djelatnu suradnju između Vlade RH i organizacija civilnog društva, na pripremi i provedbi Nacionalnog programa izgradnje mira – nužnog za smanjenje ukupne razine nasilja, nesigurnosti i nepravde u hrvatskom društvu.
 
 
Za Centar za mirovne studije
 
Gordan Bosanac
Programski voditelj
Preporučite članak: