IZJAVA POVODOM KAŽNJAVANJA HRVATSKOG NOGOMETNOG SAVEZA ZBOG RASISTIČKIH I KSENOFOBIČNIH ISPADA OD STRANE DJELA HRVATSKIH NAVIJAČA NA EUROPSKOM NOGOMETNOM PRVENSTVU

Large-noimage

Evropsko nogometno prvenstvo važan je sportski događaj koji uvelike prelazi okvire samo sportskog natjecanja. UEFA već dugi niz godina sustavno radi na osvještavanju svih europskih navijača o štetnosti rasizma i ksenofobije na stadionima, te je danas takvo ponašanje u potpunosti neprihvatljivo na evropskim stadionima.

Nedavni rasistički i ksenofobični ispadi djela navijača iz Hrvatske na evropskom prvenstvu pokazali su još jednom koliko Hrvatski nogometni savez (HNS) zanemaruje i negira probleme pojave rasizma i ksenofobije među domaćim navijačima. UEFA-ina kazna HNS-u jasan je znak da u domaćoj nogometnoj kulturi i dalje postoji neprihvatljivo ponašanje s kojim se nažalost HNS ne hvata u koštac.

Centar za mirovne studije još je 2006. godine predložio HNS-u sustavnu kampanju za borbu protiv rasizma, ksenofobije, neonacizma i homofobije na domaćim stadionima. Iako je postojala inicijalna zainteresiranost HNS-a za suradnju, pregovori oko kreiranja i implementacije kampanje naglo su i bez objašnjenja prekinuti od strane HNS-a. Izgleda da se je vodstvo HNS-a zadovoljilo samo kozmetičkim proturasističkim transparentima koji su bili prikazivani na međunarodnim utakmicama hrvatske reprezentacije i pokojoj domaćoj utakmici.

Da bi se ovakvom neprihvatljivom ponašanju stalo na kraj potrebno je sustavno i predano raditi sa navijačima preko matičnih klubova. Osvještavanje mora biti prožeto kroz sve domaće nogometne lige. Moć, ali i odgovornost za takvu akciju ima HNS.

Upravo zbog toga očekujemo da će vodstvo HNS-a shvatiti da jedino rad sa klubovima i navijačima tijekom cijele godine može dati rezultate koji će profilirati domaće navijače u rang većine evropskih navijača koji ne koriste neonacističke ili rasističke poruke prilikom navijanja za vlastitu reprezentaciju. Odgovornost za suzbijanjem neprihvatljivog ponašanja leži i prema velikoj većini hrvatskih navijača koji časno i vatreno navijaju na tribinama evropskih i domaćih stadiona i ograđuju se od navijačkih skupina kojima je neonacizam i ksenofobija dio navijačkog folklora.

Uspostavom sustavne kampanje moguće je kroz dogledno vrijeme iskorijeniti neprihvatljivo ponašanje sa tribina i to prvenstveno iz glava djela navijača. S druge strane, ono što je najvažnije, vratiti povjerenje svim navijačima da dolaze na utakmice uživati u sportskom spektaklu, neopterećeni nacionalizmom, rasizmom, neonacizmom, ksenofobijom ili homofobijom.

Jednako tako, ovim putem pozivano UEFA-u da novčane kazne nacionalnim savezima zbog rasističkog ponašanja usmjeri u fondove suzbijanja rasizma, ksenofobije, neonacizma i homofobije.

Za CMS
Gordan Bosanac
Programski voditelj
Preporučite članak: