Izjave za javnost

Medium-noimage

Ministar Rončević je na koncu odobrio prosvjede na Cvjetnom trgu!

Još uvijek ne znamo hoćemo lli večeras na Cvjetnom trgu moći koristiti mikrofone i slušati muziku. Policija je povukla zabranu ali Grad Zagreb zasada ostaje pri zabrani korištenja bilo kakve opreme.

Počinjemo u petak u 19.00, skup traje do 22 h – sa ili bez mikrofona.
U subotu je okupljanje na Cvjetnom trgu od 10 do 11 sati.

Pridružite se!
Medium-noimage

VLADA RH ZABRANILA JAVNI PROSVJED NA CVJETNOM TRGU PA GA OPET DOZVOLILA

Iako su predstavnici Centra za mirovne studije, Documente i Zelene akcije 22.3.2008. Odjelu za sigurnost Policijske uprave zagrebačke (PUZ) osobno prijavili namjeru organiziranja javnog prosvjeda protiv predsjednika Busha u Zagrebu na Cvjetnom trgu te dobili za to dozvolu policije koja je nekoliko puta isto potvrdila u medijima, danas je u 15:00 h predstavniku Centra za mirovne studije uručeno Rješenje potpisano od strane ministra Rončevića kojim se zabranjuje mirni prosvjed na Cvjetnom trgu. Rok za dostavu rješenja bio je danas u 17:00 h pa zaključujemo da se čekao zadnji čas da se prosvjed zabrani.
 
Medium-noimage

Otvoreno pismo predsjedniku RH i predsjedniku Vlade RH uoči sastanka s predsjednikom George W. Bushom

Poštovani predsjedniče Republike i predsjedniče Vlade,
predlažemo vam da uz očekivanu diplomatsku dobrodošlicu predsjedniku SAD-a, Georgu W. Bushu, izrazite zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i zanemarivanja problema klimatskih promjena za koje je odgovorna sadašnja administracija SAD-a. Naime, u skladu s najvišim ustavnim vrednotama Republike Hrvatske, smatramo da se vanjska politika naše države treba temeljiti na promicanju koncepta ljudske sigurnosti, zaštite okoliša, izgradnje mira i nenasilnog rješavanja sukoba te djelovanja na maksimalnoj prevenciji vojnih intervencija.
Medium-noimage

Izjava za javnost - povodom tragičnog sukoba među mladima u Parku Ribnjak

Centar za mirovne studije izražava zabrinutost povodom nasilja među mladima koje se dogodilo u subotu 15. 03. navečer u zagrebačkom parku Ribnjak.
U sukobu dviju grupa mladih poginula je jedna osoba, jedna je ranjena, a više njih sudjelovalo je u nasilnom obračunu.
Zabrinjava nas činjenica da se mladi pripadnici različitih skupina i svjetonazora nasilno obračunavaju noseći oružje.
Ovim putem pozivamo Ministarsvo znanosti, obrazovanja i sporta da omogući više prostora u nastavi, a sve nastavnike i nastavnice i sve koji rade s mladima, da više napora ulože u odgoj i obrazovanje za nenasilje i poštivanje različitosti među mladima.
Medium-noimage

PRIOPĆENJE U POVODU ODLUKE O IMENOVANJU BRANIMIRA GLAVAŠA ZA ČLANA ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA I PRAVA NACIONALNIH MANJINA

Na svojoj sjednici 19. veljače, 2008. Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora jednoglasno je usvojio prijedlog zastupnika stranke HDSSB, čiji je predsjednik Branimir Glavaš, da se Branimira Glavaša izabere u saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Prema javnosti dostupnim informacijama, nitko od zastupnika i zastupnica u Odboru za izbor i imenovanja, kojim predsjedava Nevenka Majdenić (HDZ), u sastavu Zdravko Ronko (SDP), Željka Antunović (SDP), Marin Brkarić (IDS), Miljenko Dorić (HNS), Zdenko Franić (SDP), Ratko Gajica (SDSS), Anton Mance (HDZ), Krunoslav Markovinović (HDZ), Nazif Memedi (nezavisni), Zvonimir Puljić (HDZ), Nenad Stazić (SDP) i Ivan Vučić (HDZ) nije se usprotivio prijedlogu! 
Medium-noimage

Republika Hrvatska pobrkala je vlastite sigurnosne proritete

Priopćenje Centra za mirovne studije povodom havarije turskog broda na Jadranu:
 
REPUBLIKA HRVATSKA POBRKALA JE VLASTITE SIGURNOSNE
PRIORITETE
Havarija turskog broda na granici hrvatskih teritorijalnih voda i gospodarskog pojasa alarmantan je podsjetnik na to da je ekološka sigurnost danas jedan od najvažnijih i najčešće ugroženih aspekata nacionalne sigurnosti, a posebice temeljne sigurnosti svakog stanovnika Hrvatske  i našeg okoliša. Dijeleći zabrinutost sa svim stanovnicima Istre i udrugama za zaštitu okoliša, uz nadu da će se katastrofalan ishod ipak izbjeći, upozoravamo na stratešku pogrešku u nacionalnoj sigurnosnoj politici u kojoj ekološka i ljudska sigurnost nisu prioritet.
Medium-noimage

IZJAVA CENTRA ZA MIROVNE STUDIJE POVODOM USVAJANJA REZOLUCIJE 1597 VIJEĆA EUROPE CRNE LISTE VIJEĆA SIGURNOSTI UN”a I EUROPSKE UNIJE

Skupština Vijeća Europe je 23. siječnja 2008. godine usvojila Rezoluciju 1597 pod nazivom Crne liste Vijeća sigurnosti UN-a i Europske Unije. Navedena Rezolucija kritizira dosadašnju praksu stavljanja osoba osumnjičenih za terorizam u svijetu na „crnu listu terorista“ koja je dovodila u pojedinim slučajevima do povrede ljudskih prava nevinih osoba. Rezolucija kritizira nepostojanje jasnih procedura tko i pod kakvim uvijetim može biti stavljen ili uklonjen sa crne liste, te traži da se uvedu minimalni proceduralni standardi koji će jamčiti poštivanje ljudskih prava.
Medium-noimage

Priopćenje u povodu 10. obljetnice završetka mirne reintegracije Podunavlja

Na današnji dan prije deset godina formalno je završio proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Vijeće sigurnosti zaključilo je svoju misiju u Podunavlju ocjenom da je to jedna od rijetko uspješnih operacija UN-a.
Istovremeno, završetak oružanoga sukoba mirnom reintegracijom, bez novih ljudskih žrtava, jedan je od najvećih političkih uspjeha Republike Hrvatske kao samostalne države. Mirna integracija ne bi bila moguća bez političke volje i suradnje s međunarodnom zajednicom, ali niti bez napora koje je u taj proces uložila lokalna zajednica i žitelji ovog područja te organizacije civilnoga društva iz regije.
Medium-noimage

Osuda zlouporabe medijskog prostora od strane Ive Pukanića i tjednika Nacional u svrhu diskreditacije aktivistice za zaštitu ljudskih prava Sanje Sarnavke

Centar za mirovne studije – Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek - CESI – Delfin – GONG -  Zamirnet – Zelena akcija - Ženska pomoć sada - Ženska soba
Obraćamo se  javnosti i svim institucijama za zaštitu ljudskih prava u RH, kao i Hrvatskom novinarskom društvu s oštrom osudom zlouporabe medijskog prostora od strane Ive Pukanića, manjinskog suvlasnika i predsjednika uprave NCL Media Grupe, usmjerenog na diskreditaciju ljudskopravaške aktivistice Sanje Sarnavke i djelovanja udruge B.a.B.e.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.