Izjave za javnost

Medium-noimage

Izjava za javnost povodom govora premijera Sanadera u Vijeću sigurnosti

Centar za mirovne studije ovim putem pozdravlja govor premijera Sanadera na tematskoj raspravi Vijeća sigurnosti održanoj 23. rujna 2008. godine, posvećenoj posredovanju i rješavanju sporova. Znakovito je da premijer Sanader po prvi puta ističe uspješnost mirovne integracije istočne Hrvatske provedene još 1998. godine u uskoj suradnji sa UN-om. To je na svjetskoj razini jedan od svjetlijih primjera uspješne UN misije gdje se je bez ispaljenog metka i bez počinjenog ratnog zločina, uspjelo vratiti teritorijalni suverenitet Republike Hrvatske. Stoga posebno pozdravljamo i izjavu premijera da je Hrvatska spremna dijeliti iskustvo, ekspertizu i know-how kojeg je stekla u tom procesu.
Medium-noimage

IZJAVA POVODOM KAŽNJAVANJA HRVATSKOG NOGOMETNOG SAVEZA ZBOG RASISTIČKIH I KSENOFOBIČNIH ISPADA OD STRANE DJELA HRVATSKIH NAVIJAČA NA EUROPSKOM NOGOMETNOM PRVENSTVU

Evropsko nogometno prvenstvo važan je sportski događaj koji uvelike prelazi okvire samo sportskog natjecanja. UEFA već dugi niz godina sustavno radi na osvještavanju svih europskih navijača o štetnosti rasizma i ksenofobije na stadionima, te je danas takvo ponašanje u potpunosti neprihvatljivo na evropskim stadionima.

Nedavni rasistički i ksenofobični ispadi djela navijača iz Hrvatske na evropskom prvenstvu pokazali su još jednom koliko Hrvatski nogometni savez (HNS) zanemaruje i negira probleme pojave rasizma i ksenofobije među domaćim navijačima. UEFA-ina kazna HNS-u jasan je znak da u domaćoj nogometnoj kulturi i dalje postoji neprihvatljivo ponašanje s kojim se nažalost HNS ne hvata u koštac.
Medium-noimage

Inicijativa za jedinstvo - Otvoreno pismo gradonačelniku Bandiću

Poštovani gospodine gradonačelniče,

u svibnju 2005. godine, pred same lokalne izbore, stavili ste svoj potpis na deklaraciju Nezavisna kultura i mladi u razvoju grada Zagreba. Time ste se, među ostalim, javno obvezali da ćete, ukoliko Vaša stranka bude sudjelovala u upravljanju gradom, dovršiti uređenje i opremanje kompleksa bivše tvornice Jedinstvo te definirati primjereni model upravljanja.

Medium-noimage

Otvoreno pismo organizacija civilnog društva Vladi RH

Obraćamo se kako bismo izrazili nezadovoljstvo postupcima Vlade RH koji se tiču organizacija civilnoga društva, a koji su nekonzistentni sa sadržajem Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva koju je sama Vlada usvojila 2006. godine.
 
Na ovo smo reagiranje posebice potaknuti člankom pod naslovom "Svađa zbog Crkve i duhana", objavljenim 9. svibnja 2008. u tjedniku Globus u kojem su iznesene informacije o pregovaračkim stajalištima Vlade RH u poglavlju o porezima te s tim u vezi Vladi RH upućujemo sljedeće zahtjeve:
Medium-noimage

Ministar Rončević je na koncu odobrio prosvjede na Cvjetnom trgu!

Još uvijek ne znamo hoćemo lli večeras na Cvjetnom trgu moći koristiti mikrofone i slušati muziku. Policija je povukla zabranu ali Grad Zagreb zasada ostaje pri zabrani korištenja bilo kakve opreme.

Počinjemo u petak u 19.00, skup traje do 22 h – sa ili bez mikrofona.
U subotu je okupljanje na Cvjetnom trgu od 10 do 11 sati.

Pridružite se!
Medium-noimage

VLADA RH ZABRANILA JAVNI PROSVJED NA CVJETNOM TRGU PA GA OPET DOZVOLILA

Iako su predstavnici Centra za mirovne studije, Documente i Zelene akcije 22.3.2008. Odjelu za sigurnost Policijske uprave zagrebačke (PUZ) osobno prijavili namjeru organiziranja javnog prosvjeda protiv predsjednika Busha u Zagrebu na Cvjetnom trgu te dobili za to dozvolu policije koja je nekoliko puta isto potvrdila u medijima, danas je u 15:00 h predstavniku Centra za mirovne studije uručeno Rješenje potpisano od strane ministra Rončevića kojim se zabranjuje mirni prosvjed na Cvjetnom trgu. Rok za dostavu rješenja bio je danas u 17:00 h pa zaključujemo da se čekao zadnji čas da se prosvjed zabrani.
 
Medium-noimage

Otvoreno pismo predsjedniku RH i predsjedniku Vlade RH uoči sastanka s predsjednikom George W. Bushom

Poštovani predsjedniče Republike i predsjedniče Vlade,
predlažemo vam da uz očekivanu diplomatsku dobrodošlicu predsjedniku SAD-a, Georgu W. Bushu, izrazite zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i zanemarivanja problema klimatskih promjena za koje je odgovorna sadašnja administracija SAD-a. Naime, u skladu s najvišim ustavnim vrednotama Republike Hrvatske, smatramo da se vanjska politika naše države treba temeljiti na promicanju koncepta ljudske sigurnosti, zaštite okoliša, izgradnje mira i nenasilnog rješavanja sukoba te djelovanja na maksimalnoj prevenciji vojnih intervencija.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.