Priopćenje Kuće ljudskih prava u povodu nasilne intervencije prema aktivistima/cama, građanima/kama koji organiziraju akciju "Ne damo Varšavsku!"

Large_kljp_logo_2

 

Tužan je grad i ljudi koji žive u njemu kada je jedini odgovor gradskih vlasti na nenasilni otpor i legitimne javne prosvjede građana policijska represija. Noćašnja intervencija policije na nenasilni otpor građana/ki grada Zagreba, uništavanje vrijedne umjetničke skulpture, zatvaranje aktivista/ica govore nam kako službene institucije i dalje više vjeruju u nasilje nego u dijalog s građanima, što nam jasno svjedoči o sumraku demokracije u Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

 

Priča o oštrom suprotstavljanju korupciji u kojem neće biti nedodirljivih raspala se pred našim očima poput kule od karata. Netko ima moć u ime svojih interesa i želje za stjecanjem profita pozvati policiju i napraviti emisiju na JAVNOJ TELEVIZIJI (uredila i vodila Otvoreno Hloverka Novak Srzić) u kojoj se čuje samo jedna strana - ona koja namjerava ZARADITI - dok se glasovi nekoliko tisuća građana prešućuju. 
 

Onog trenutka kad vlast (uz poslušnice i priležnike) ne želi čuti glas javnosti, kada ignorira prikupljene potpise, kada svjesno umanjuje brojke nezadovoljnih građana i kada, konačno, represijom odgovara na nenasilje, postaje upitan njezin legitimitet. Kada demokracija postaje okvir za represiju, možemo samo utvrditi kako je nešto vrlo trulo u takvoj i takozvanoj demokraciji. 
 

A tome svjedočimo danas i ovdje.
 

Pozivamo nadležne institucije da hitno uspostave dijalog s onima kojim misle drugačije, da počnu aktivno slušati i uvažavati mišljenje građana/ki ovog grada koji su jasno i nenasilno poslali svoje poruke u javnost.
 

Za nasilje rijetko ima opravdanja. Za nasilje koje se primjenjuje kao odgovor na nenasilje opravdanja ne može i ne smije biti nikada.
Zahtijevamo da nadležne osobe u gradu Zagrebu i u nadležnim ministarstvima počnu postupati sukladno demokratskim načelima, uz poštivanje zakona.
 

Razgovor, a ne interventna policija, jedini su mogući demokratski odgovor na kritike javnosti upućene javno i NENASILNO projektu devastacije Varšavske ulice.
 

O postupku institucija Grada Zagreba i države - Ministarstva unutarnjih poslova, posebno, izvijestili smo Mrežu kuća ljudskih prava i zatražili reakciju međunarodne javnosti.
 

Za Upravni odbor Kuće ljudskih prava: Sanja Sarnavka, Gordan Bosanac, Vesna Teršelič, Zoran Pusić, Mirjana Dobranović

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.