Izjava za javnost povodom predsjedničke izjave u Vijeću sigurnosti

Large-noimage

Kao nevladina organizacija koja promovira izgradnju mira, ljudska prava i međunarodnu suradnju, Centar za mirovne studije (CMS) pozdravlja doprinos Republike Hrvatske kao predsjedavajuće članice Vijeća sigurnosti (VS) uspješnoj tematskoj raspravi VS-a, posvećenoj problemu terorizma kao prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti koja je 9. prosinca 2008. rezultirala Predsjedničkom izjavom VS-a. Predsjednička izjava odražava i proces usuglašavanja stavova svih članica VS-a koji su uspješno facilitirali diplomatski predstavnici RH.

Posebno želimo izraziti našu potporu poruci koju je Predsjednik Mesić, u svojem govoru na tematskoj sjednici, poslao u ime Republike Hrvatske – kako je „jedini pravi odgovor“ na terorizam "okretanje njegovim dubljim uzrocima, odnosno u forsiranju politike razvoja, u pojačanim naporima za uspostavu ravnopravnih međunarodnih odnosa, u demonopoliziranju borbe protiv terorizma, u njezinoj univerzalnosti na osnovi ponovno uspostavljene međunarodne solidarnosti i povjerenja". Držimo da se vanjska i unutarnja politika RH mora fokusirati upravo na navedene prepoznate probleme.

Dobar odaziv na tematsku raspravu u kojoj je sudjelovalo 46 članica UN-a te donošenje Predsjedničke izjave o ovom osjetljivom pitanju međunarodne sigurnosti o kojem konsenzus još nije postignut, ukazuje da RH može proaktivno djelovati u međunarodnoj politici, olakšavajući dijalog između velikih sila i zemalja pogođenih nasljeđem kolonijalizma i razvojnim problemima. Od kreatora hrvatske vanjske politike te naše misije u UN-u očekujemo nastavak aktivnog angažmana na promicanju multidimenzionalnog, suradničkog i djelotvornog pristupa problematici terorizma u Vijeću sigurnosti i UN-u kao cjelini i to kontinuirano tijekom sljedeće godine hrvatskog članstva u Vijeću sigurnosti. Neke od mogućih ideja takvog angažmana nalaze se i u prijedlogu CMS-a oko promoviranja ljudske sigurnosti u UN-u koji je prezentiran još u srpnju 2008.

Zalažući se za novu paradigmu globalne sigurnosti temeljenu na sigurnosti svakog pojedinca, zaštiti ljudskih prava i sagledavanju strukturalnih uzroka rata, terorizma i nasilja, CMS pozdravlja i očekuje nastavak dijaloga s državnim institucijama o djelovanju RH u sklopu Vijeća sigurnosti. Također očekujemo, osim diplomatskih izjava, i konkretne akcije RH koje će biti na tragu navedenih izjava, a u skladu s promoviranjem ljudske sigurnosti.


Za Centar za mirovne studije

Gordan Bosanac

Preporučite članak: