Izjava za javnost povodom suspenzije policijskog inspektora Josipa Gašpraca

Large-noimage

Centar za mirovne studije ovim putem osuđuje postupak suspenzije policijskog inspektora Gašparca zbog podnošenja kaznene prijave protiv Marka Perkovića Thompsona i nepoznatih počinitelja.

Prema dostupnim informacijama, nema sumnje da je gospodin Gašparac provodio zakone Republike Hrvatske na profesionalan i odgovoran način. Kažnjavanje gospodina Gašparca zbog provođenja zakona veliki je udarac na demokraciju i vladavinu prava Republike Hrvatske, i ukoliko se ova nepravda ne ispravi u najkraćem mogućem roku, može imati trajne posljedice u obliku gubljenja povjerenja građana u institucije RH. Znakovito je da u zadnje vrijeme često svjedočimo kritiziranju i suspendiranju osoba i institucija države koje profesionalno i transparentno obavljaju svoj posao. Tako smo sličan slučaj doživjeli u kritiziranju Ureda za ljudska prava prilikom donošenja prijedloga Zakona o zabrani diskriminacije. Naime Ured se proziva što je Zakon izradio suradnički, u skladu s europskim standardima savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.
 
Znakovito je i da je gospodin Gašparac suspendiran upravo nakon što je također inzistirao za aktivacijom članka Kaznenog zakona koji brani rasnu i drugu diskriminaciju!  Sada već možemo govoriti o strukturiranom opstruiranju pojedinaca pri provođenju antidiskriminacijskih Zakona u RH. Time se izravno ugrožava i ustavni poredak RH u čijem je temelju ravnopravnost građana, te očekujemo da će mjerodavne institucije shvatiti ozbiljnost problema.
Podsjećamo da je prema zakonima RH obaveza svakog policijskog službenika prijaviti kaznena djela i prekršaje, te da ukoliko to ne učini on sam čini prekršaj i povredu službene dužnosti.
 
Pozivamo ravnatelja Policije da ODMAH ukine suspenziju inspektora Gašparca, a ministra Rončevića da HITNO provede istragu koja će utvrditi odgovornost i sankcije za suspenziju inspektora Gašparca, te do zaključenja istrage ODMAH suspendira sve osumnjičene za nanošenje ove nepravde. Također ovim putem želimo izraziti solidarnost i podršku gospodinu Gašparcu koji je osim savjesnog i odgovornog obavljanja svog posla pokazao i iznimnu građansku hrabrost koja je očigledno još uvijek potrebna kod borbe za pravnu državu i ravnopravnost svih njenih građana.
Preporučite članak: