IZJAVA CENTRA ZA MIROVNE STUDIJE POVODOM USVAJANJA REZOLUCIJE 1597 VIJEĆA EUROPE CRNE LISTE VIJEĆA SIGURNOSTI UN”a I EUROPSKE UNIJE

Large-noimage

Skupština Vijeća Europe je 23. siječnja 2008. godine usvojila Rezoluciju 1597 pod nazivom Crne liste Vijeća sigurnosti UN-a i Europske Unije. Navedena Rezolucija kritizira dosadašnju praksu stavljanja osoba osumnjičenih za terorizam u svijetu na „crnu listu terorista“ koja je dovodila u pojedinim slučajevima do povrede ljudskih prava nevinih osoba. Rezolucija kritizira nepostojanje jasnih procedura tko i pod kakvim uvijetim može biti stavljen ili uklonjen sa crne liste, te traži da se uvedu minimalni proceduralni standardi koji će jamčiti poštivanje ljudskih prava.

U točki 7.2 Rezolucije, Skupština poziva zemlje stalne i nestalne članice Vijeća Sigurnosti (VS) koje su ujedno i članice Vijeća Europe da iskoriste svoj utjecaj u VS kako bi se osigurala potrebna proceduralna poboljšanja određivanja tko i pod kojim uvijetima može doći na, i biti maknut sa tzv. crne liste VS-a.
 
Budući da je Republika Hrvatska (RH) članica Vijeća Europe i njen predstavnik je glasao za navedenu Rezoluciju, a ujedno je i nestalna članica Vijeća Sigurnosti, Centar za mirovne studije smatra da je RH ovom rezolucijom preuzela međunarodnu obvezu unutar VS-a. štoviše, kao što je poznato RH predsjeda Odborom za protuterorizam VS-a, te ima priliku proaktivno djelovati u smjeru ispunjavanja obveza iz Rezolucije.
 
Zbog toga je Centar za mirovne studije danas uputio dopis Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) u kojemu smo izrazili naše očekivanje da će RH u što skorijem vremenu provesti konzultacije sa Velikom Britanijom, Francuskom, Rusijom, Belgijom i Italijom (koje su također članice VS-a i Vijeća Europe) i žurno predloži VS-u izmjene procedura vezanih uz crne liste prema preporukama Vijeća Europe.
 
Očekujemo da MVPEI žurno obavijesti javnost o koracima koje će RH poduzeti glede navedenih međunarodnih obaveza, te u kojem roku RH planira ispuniti preuzete  obaveze.
Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.