Izjava povodom Međunarodnog dana imigranata

Large-noimage

Prije sedam godina, Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 18. prosinca međunarodnim danom migranata. Još 1990. godine na taj je dan usvojena Konvencija za zaštitu svih migranata radnika i članova njihovih obitelji.

Prema službenim podacima Ujedinjenih naroda u svijetu živi oko 200 milijuna migranata. Nikada nije bilo više onih koji žive ili borave u zemljama u kojima nisu rođeni. Danas, na 8. Međunarodni dan migranata, Ujedinjeni narodi i mnoge međunarodne organizacije kao institucije te NVO-i diljem svijeta obilježavaju ovaj dan diseminirajući informacije i organizirajući ulične akcije, javne rasprave i sl.
 
Svakim danom povećava se broj migranata u Hrvatskoj, no i broj onih koji napuštaju zemlju. Suprotno uvriježenoj percepciji, sve je više migranata s visokim obrazovanjem i posjedovanjem kvalitetnih radnih vještina, ali isto tako i onih kojima se trguje, izbjeglica, tražitelja azila itd. Migracije se događaju iz različitih razloga, no zasigurno je najveći broj onih koje su motivirane boljim i kvalitetnijim životnim uvjetima, ekonomskim napretkom, obrazovnim prilikama, boljim mogućnostima. Ipak, milijuni migranata diljem svijeta ostvaruju vrlo značajan doprinos u razvoju ekonomija i društava u kojima rade i iz kojih potiču. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj migrantima se rijetko kada zasluge za napredak priznaju.
 
Smatramo kako je vrlo važno potaknuti javni dijalog o pravima migranata koja su vrlo često ugrožena kako u njihovim vlastitim zemljama tako i u onima u koje dolaze, a koje ih vrlo često ne prihvaćaju na human i pristipačan način te razvijaju i u praksi ostvaruju diskriminirajuću legislativu te izraze rasizma i ksenofobije. Svakako potičemo institucije javne vlasti da osnaže migracijsku politiku i u njezino realiziranje uključe cjelokupni sustav vlasti i izgrade stabilnu i održivu integracijsku politiku za sve one koji svoju budućnost potraže u Hrvatskoj. Za sada je naš dojam da su u Hrvatsku, na privremeni boravak prvenstveno dobrodošli strani turisti i manageri. Ostali stranci suočeni su sa brojnim administrativnim preprekama.
 
Centar za mirovne studije, povodom Međunarodnog dana migranata, organizira danas javnu diskusiju o pravima migranata uz projekciju filma 'Hrvatska – (k)raj na zemlji', u Osijeku (Centar za neformalnu edukaciju – kreatori, ne konzumatori) i Sisku (KUMS) s početkom u 19.00 sati.
 
 
Centar za mirovne studije
 
Emina Bužinkić
Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.