Republika Hrvatska pobrkala je vlastite sigurnosne proritete

Large-noimage

Priopćenje Centra za mirovne studije povodom havarije turskog broda na Jadranu:
 
REPUBLIKA HRVATSKA POBRKALA JE VLASTITE SIGURNOSNE
PRIORITETE
Havarija turskog broda na granici hrvatskih teritorijalnih voda i gospodarskog pojasa alarmantan je podsjetnik na to da je ekološka sigurnost danas jedan od najvažnijih i najčešće ugroženih aspekata nacionalne sigurnosti, a posebice temeljne sigurnosti svakog stanovnika Hrvatske  i našeg okoliša. Dijeleći zabrinutost sa svim stanovnicima Istre i udrugama za zaštitu okoliša, uz nadu da će se katastrofalan ishod ipak izbjeći, upozoravamo na stratešku pogrešku u nacionalnoj sigurnosnoj politici u kojoj ekološka i ljudska sigurnost nisu prioritet.

Ovaj slučaj katastrofe je već u prvih 24 sata ukazao na ozbiljne probleme u manjku opreme i pripremljenosti  državnih službi zaduženih za sigurnost na moru te na izostanak odgovarajućih propisa koji bi onemogućili međunarodni prijevoz opasnih tereta na zastarjelim brodovima uz hrvatsku morsku granicu. U ovoj kriznoj situaciji za cijeli Jadran, očigledna je važnost suradničkih odnosa i mehanizama za koordinaciju Hrvatske, Slovenije i Italije - susjednih zemalja koje dijele iste blagodati Jadranskoga mora, ali i rizike i odgovornost sprječavanja njegova onečišćenja.  
Nadamo se da ćemo iz ove situacije naučiti da Hrvatska treba  u središte svoje sigurnosne politike staviti ljudsku i ekološku sigurnost. Umjesto pogrešnog shvaćanja građenja nacionalne sigurnosti kroz NATO, hrvatske sigurnosne službe trebaju se specijalizirati za ekološku sigurnost zemlje, kao što je CMS i predložio u sklopu AlterNATOr-a - prijedloga  politike ljudske sigurnosti i izgradnje mira. Porazno  je da u ovom trenutku nemamo vlastite stručne kapacitete koji mogu minimalizirati ovu ekološku bombu na našem moru, već moramo angažirati strane stručnjake i opremu. Tragično je da smo u državnom proračunu svih ovih godina izostavili novac za nabavu zaštitnih plutača, a istovremeno trošimo novac na dodatna ulaganja u skupo naoružanje u svrhu priključenja NATO-u. Ovaj primjer je dokaz kako je RH krivo procijenila vlastite sigurnosne prioritete.
            Izgradnja kvalitetnih dobrosusjedskih odnosa temelj je sigurnosti Hrvatske, te u tom smislu pozivamo hrvatsku Vladu da u ovoj kriznoj situaciji, unatoč zategnutih odnosa sa Slovenijom i Italijom oko ZERP-a, usko surađuje s relevantnim službama obje zemlje. Upravo ova kriza može biti prilika za obnovu povjerenja i spoznaje o međuzavisnosti kao temelja konstruktivnog dijaloga oko ZERP-a - u svrhu potrage za najboljim zajedničkim rješenjima zaštite međunarodnih voda na Jadranu od ekoloških rizika. Plamteća havarija turskog broda opasno je upozorenje da ekološke katastrofe ne poznaju državne granice. Regionalna suradnja, revizija sigurnosnih rizika iz aspekta ljudske i okolišne sigurnosti te izgradnja učinkovitih specijaliziranih službi za pitanja ekološke i međugranične sigurnosti trebaju biti prioritet naše zemlje.

 
Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.