Hoćemo eko - turizam, a ne militarizam!

Large-noimage

Aktivisti Zelene akcije i Centra za mirovne studije su danas u 12:00 h ispred Ministarstva obrane održali mirnu prosvjednu akciju protiv održavanja vojne vježbe “Noble Midas 07” koja je dosad najveća vojna vježba NATO-a u nekoj članici kandidatkinji. Republika Hrvatska još uvijek nije članica NATO-a te ne vidimo nikakve potrebe, osim političkog dodvoravanja NATO-u, za ovakvu vojnu vježbu u našoj domovini.

Podsjećamo da NATO još uvijek ne uživa potporu većine hrvatske javnosti, te da ova vježba na Jadranu samo može doprinijeti smanjenju nacionalne sigurnosti RH. Osim toga čak 20% BDP-a RH dolazi od turizma, te bi ekološka zaštita Jadrana i kreiranje imidža RH kao eko - turističke mirne destinacije, trebali biti osnovni ciljevi strategije razvoja Republike Hrvatske, ali i strategije nacionalne sigurnosti. Ova vježba, upravo suprotono, ugrožava ove ciljeve.
Smatramo da će ovaj mini – rat u kojem sudjeluje čak 40 brodova, 6 podmornica, 61 letjelica i oko 8000 vojnika imati itekakve negativne posljedice za okoliš. U prvom redu u obliku povećane buke koja uznemiruje ljude i životinje te brojnih kemijskih spojeva koji ostaju trajno u hrvatskom tlu, vodama i moru nakon ispaljene municije korištene u vježbi. Ne treba zanemariti niti povećane rizike od neke veće ekološke katastrofe za koje Hrvatska nema nikakve spremne scenarije. Možemo samo nagađati kakav će učinak na okoliš širom priobalnog područja nastati kada šumama, livadama i morem prođe ovako velika vojska.
Umjesto da na kraju turističke sezone čitamo o organiziranim posjetama turista i turističkih brodova, Jadran su preplavili vojnici, vojni brodovi i podmornice. Time nažalost RH nastavlja s tradicijom militarizma, umjesto da poučena iskustvom vlastite ratne povijesti krene s novim politikama izgradnje mira. Sudjelovanjem u vojnim vježbama RH se priprema za nove ratove, iako još uvijek nismo sanirali brojne posljedice vlastitog rata kojem smo svjedočili u 90-ima. Pozivamo političku elitu da još jednom promisle da li je to jedini ispravni put osiguranja mira, te da budu spremni preuzeti odgovornost ukoliko se u skoroj budućnosti pokaže da je taj put bio pogrešan.

Tomislav Tomašević
Zelena akcija

Gordan Bosanac
Centar za mirovne studije

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.