Međuetnički odnosi i interkulturalizam

Medium_kz-jasenovac-denkmal-seitenansicht

Dan proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Srpsko narodno vijeće, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava organiziraju konferenciju za novinare koja će se održati u Kući ljudskih prava, Selska c. 112c, 10000 Zagreb, u srijedu  22. travnja 2015. u 10.00 na kojoj će se upozoriti na način na koji se zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti Republike Hrvatske odnose prema preživjelim zatočenicama i zatočenicama ustaških koncentracijskih logora, Javnoj ustanovi Spomen područje (JUSP) Jasenovac i prema nasljeđu drugog svjetskog rata.

Medium_tito

Kulturna baština i politike sjećanja / The Politics of Heritage and Memory

Promocija publikacije Kulturna baština i politike sjećanja/ The Politics of Heritage and Memory u izdanju Sveučilišta u Zagrebu i Centra za mirovne studije održat će se u utorak, 4. 11. 2014., u 18h u Medijateci Francuskog instituta (Preradovićeva 5, Zagreb).

Knjiga donosi radove s konferencije održane prošlog listopada u Zadru u sklopu projekta Sveučilišta u Zagrebu, Kula Stojana Jankovića - pokretač održivog razvoja Ravnih kotara, a predstavit će ju Petra Jurlina iz CMS-a, prof. dr. Vjeran Pavlaković (Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet) i Saša Šimpraga, samostalni istraživač, autor knjige "Zagreb - javni prostor". 

 

Medium-noimage

Međuetnički odnosi i interkulturalizam

Centar za mirovne studije nastaje kao direktan nastavak Volonterskog projekta Pakrac, koji je djelovao za vrijeme rata u zapadnoj Slavoniji. Iako nastajemo i ostajemo u Zagrebu, smatramo da je i dalje izuzetno važno raditi u područjima stradalim ratom, čije je stanovništvo svih etničkih pozadina i identiteta prešlo težak put, a neki ga još uvijek prolaze zbog nemogućnosti reintegracije u hrvatsko društvo. Iz ovog rada je nastao program Međuetnički odnosi i interkulturalizam, koji osim konkretnih akcija u obliku pomoći pri borbi za ostvarivanjem prava, pravnih savjeta i psiho-socijalne pomoći, istraživanja i objavljivanja voli organizirati i kulturna događanja poput ljetne škole „Umjetnici u egzilu“ (2012.) te umjetničkog i filmskog festivala „Zimsko ljetovanje“ (2013.). I zemljoradnju promoviramo aktivistički, pa smo se tako unazad nekoliko godina našli i u priči oko permakulture. 

Medium_cms-logo

21. 9. - Svjetski dan mira/ World Peace Day

CMS će ove godine Dan mira obilježiti u ponedjeljak, 22. rujna 2014. godine u Francuskoj medijateci, Preradovićeva 5, u 18h prikazivanjem kratkog dokumentarnog filma "Snajka traži sreću" autorice Tee Vidović
 
Film, koji se bavi intimnim pogledom u kulturološke razlike jedne mlade i nove obitelji, će biti uvod u razgovor s autoricom filma, kao i s njezinom kolegicom iz Centra za mirovne studije, Mirjanom Mikić Zeitoun, o tome koliko je Hrvatska danas multikulturalno društvo, u čemu se sve susreću u svom radu sa osjetljivim skupinama koje žive u Hrvatskoj (ili ovdje pokušavaju osnovati dom) te kako se naše mahom homogeno društvo nosi sa onim što percipiramo kao veće kulturološke razlike, s kojima bi se u nadolazećim vremenima mogli susretati sve više.
Medium_images

Festival kulture i snova: Kula Stojana Jankovića, Islam Grčki

I ovog ljeta smo u Kuli na ljetnom ljetovanju gdje u sklopu (EU) projekta “Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara” Sveučilišta u Zagrebu, CMS organizira druženje s umjetnicima, aktivistima, piscima, na teme koje u svom radu i inače afirmiramo, a o kojima ćemo ovom prigodom progovoriti kroz prizmu kulture i umjetnosti: međuetnički odnosi, putovanja, granice, suočavanje s prošlošću, obiteljske i nacionalne povijesti i mitovi.  

 

Medium_jrk

Sjećanje na Josipa Reihla-Kira

Na 23. godišnjicu ubojstva Josipa Reihla-Kira, u utorak, 1. srpnja, u 13:20h, Centar za mirovne studije, Inicijativa mladih za ljudska prava i Srpsko narodno vijeće na ulazu u osječko naselje Tenja sjetit će se načelnika Policijske uprave u Osijeku koji je u ljeto 1991. godine ubijen zbog svojih višemjesečnih mirovnih napora.

Medium_beksi

Večer s Bekimom Sejranovićem

Šećer na kraju obilježavanja Tjedna borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije razgovor je s piscem Bekimom Sejranovićem, s kojim ćemo pričati o okolnostima njegova odlaska iz Hrvatske i početku (tada izbjegličkog) života u hladnoj zemlji čudnih samoglasnika. A ovo će biti i idealna prilika za najavu novog romana koji povezuje Mississippi Marka Twaina i Bekimovu Savu. Vidimo se u utorak, 1.4., u 19h, u Booksi! (nije prvoaprilska šala :-)

Medium_%c5%a1kola

Školski sat

U petak, 21. ožujka, na prvi dan proljeća i Dan za eliminaciju rasne diskriminacije, CMS-ovke Mirjana Mikić Zeitoun i Petra Jurlina su na poziv profesorice Agnes Eve Da-Don osnovnoj školi Lauder Hugo Kon predstavile rad CMS-a i održale predavanje i radionicu na temu ljudskih, manjinskih i dječjih prava za sjajne, duhovite i pametne učenike/ce 5-8. razreda i njihove nastavnike/ce.