Kula Stojana Jankovića: Krhka arhitektura međuetničkih odnosa

Large_kula_jankovica__islam_grcki__01

Ljetna tradicija prisustva Centra za mirovne studije u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom kod Zadra se nastavlja i ove godine, 3 i 4. srpnja. I ovaj put smo na Zimsko ljetovanje „Krhka arhitektura međuetničkih odnosa“ pozvali angažirane umjetnike da kroz čitanje, razgovor, predstave progovore o temama koje su nam svima važne.

Kula Jankovića izuzetan je i rijedak primjer kombinacije stambenog i fortifikacijskog objekta: sklop stambenih i gospodarskih zgrada raspoređenih na prostoru veličine oko 4500 m2. Posjed se nalazi na niskom brijegu do kojeg s istoka vodi povijesna srednjovjekovna prometnica, Velika cesta (Via magna). Kompleks je u kontinuiranom vlasništvu obitelji Janković-Desnica blizu tri i pol stoljeća. Nasljednici nekadašnjeg vlasnika, pisca Vladana Desnice, nastavljaju njegovu zamisao otvaranja Kule što široj javnosti te podupiru, potiču i pomažu svaku inicijativu koja vodi obnovi i revitalizaciji Kule.

Program ovogodišnjeg zimskog ljetovanja Krhka arhitektura međuetničkih odnosa:

Petak, 3. 7. 2015.

16h: Pozdrav/uvod (domaćini i donator: CMS, Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, UNESCO)

16 - 19h (s pauzom):

Kazalište i nedavna prošlost:  korištenje činjenica iz prošlosti i ratnih sukoba u kazališnim predstavama

Moderira: Borka Pavićević, Centar CZKD

Sudjeluju: Hazim Begagić, BNP Zenica („Pismo iz 1920.“); Borut Šeparović, Montažstroj Zagreb („GENERACIJA 91-95” – sudjeluje i glumačka postava); uz odlomke i iz predstava: “Hipermnezija”, “Mali mi je ovaj grob”, “Aleksandra Zec”

19-20h: Večera

20-22h

Večer s piscima/spisateljicama i pjesnicima/pjesnikinjama: Želimir Periš, Stanislava Nikolić Aras, Natalija Miletić, Bojan Krivokapić, Srđan Sandić, Bekim Sejranović, Ivana Simić Bodrožić

Moderira: Mima Simić

22-23,30h

Koncert: Damir Imamović

 

Subota, 4. 7. 2015.

16-19h (s pauzom)

Sat povijesti/ povijest tromeđe, priče s granice: Dragan Markovina; dr. sc. Drago Roksandić; Vuk Bačanović; Damir Imamović (SevdahLab); Aida Mia Alić i Arijana Mandić (“Kulturna baština bez granica”)

Moderira: Borka Pavićević, Centar CZKD

19-20,30h: Večera

20,30-23h 

Kazališna predstava: Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad

Pisac, redatelj, scenograf: Zlatko Paković

Kompozitor: Božidar Obradinović

Igraju: Igor Filipović, Vladislava Đorđević, Jelena Ilić, Božidar Obradinović, Zlatko Paković

Završnu raspravu moderira Borka Pavićević, Centar CZKD

Detaljan program nalazi se i u privitku ovog članka. 

Centar za mirovne studije provodi aktivnosti „Krhka arhitektura međuetničkih odnosa“ u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. „Dijalog za budućnost” se financira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira /Fonda za izgradnju mira (PBF).

 

Ovdje pogledajte kako je druženje u Kuli Jankovića izgledalo prošle godine.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.