Krhka arhitektura međuetničkih odnosa, ili kako probuditi želju za promjenom

Large_kazalisna_predstava

Na Satu povijesti predstavljena je organizacija Kulturna baština bez granica iz BiH koja kroz rad s kulturnim naslijeđem pomaže ugroženim skupinama da vrate svoj osjećaj dostojanstva i osnaživanja što zauzvrat može povećati mogućnosti za pomirenje. 

Aida Mia Alić i Arijana Mandić predstavile su projekte kojima pokušavaju, obavljanjem spomenika kulture koji su bili devastirani na prostorima bivše Jugoslavije, širiti učenje o miru i suživotu te poštivanju.

Kroz projekt SevdahLab poznati istraživač sevdaha, glazbenik, pjevač i skladatelj Damir Imamović također radi na učenu o miru i naslijeđu. SevdahLab je putujući „laboratorij“ sevdaha nastao na Damirovim istraživanjima tradicionalne estetike. 

Kraj samog festivala zaokružila je predstava Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad Zlatka Pakovića. "Probuditi želju za korjenitom promjenom svijeta, to je ibzenovsko¬brehtovski zadatak promjenom svijeta zapadnoeuropskog kazališta", dio je najave predstave. 

U predstavi redatelj kroz dijalog s glumcima, odnosno korom, poručuje da je svrha poučnog komada ukazati na politički pogrešno ponašanje. "Koristite kazalište da biste se naučili otkrivanju i dokazivanju istine", poručuje redatelj Paković u predstavi. 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.